Bekijk het origineel

Lagere ZF-premie en twintig gulden moet kabinet redden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Lagere ZF-premie en twintig gulden moet kabinet redden

Moeizaam loongesprek gestart

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Uitgaande van een maximale loonsomstijging dit jaar van negen procent en van het handhaven van de koopkracht van degene die in 1975 een inkomen had van rond 20.000,-, heeft de kabinetsdelegatie vrijdagavond in het eerste overleg met het bestuur van de Stichting van de Arbeid voorgesteld de ziekenfondspremie te verlagen, op jaarbasis, met een half procent en de volwassen werknemer een loonsverhoging te geven van twintig gulden per maand.

Dit heeft minister Boersma van Sociale Zaken vrijdagavond na afloop van het ongeveer twee en een half uur durende overleg meegedeeld óp een persconferentie in het gebouw van de SER in Den Haag.

 Minister Lubbers van Economische Zaken heeft in dit overleg meegedeeld dat de oorspronkelijke doelstelling van het kabinet van een prijsstijging van maximaal 7.5 a 8 procent dit jaar niet haalbaar zal blijken te zijn. Het streefcijfer is nu, op jaarbasis, 8.25 procent. Dat cijfer spoort ook ongeveer met de koopkrachthandhaving, zo zei de heer Lubbers.

Wat het prijsbeleid zelf betreft heeft het kabinet, in het kader van het arbeidsvoorwaardenbeleid bepaald voor de rest van het jaar geen tariefsverhogingen in de sfeer van van de overheid (rijk en lagere publiekrechtelijke overheden) meer toe te staan. Ook in de sfeer van tarieven van beoefenaren van vrije beroepen zullen geen tariefsverhogingen meer worden toegestaan voor de rest van 1976 en ten slotte zal het zgn nul-kosteneffect moeten gelden voor ondememenrs voortvloeiend uit de twintig gulden loonsverhoging per volwassen werknemer.

Financiering

In het gesprek van vrijdagavond is van de kant van het kabinet niet aangegeven wanneer de verlaagde ziekenfondspremie zou moeten ingaan, evenniin wanneer de loonsverhoging ipgang zou moeten vinden. Het kabinet vindt dat zaken waarover het bestuur van de Stichting van de Arbeid zich het hoofd moet buigen.

Wat de financiering van de verlaging van de ziekenfondspremie voor de rest van 1976 betreft, draagt de overheid niets bij. Hetgeen voor die verlaging dan nodig is, komt uit de reserves. Als in een volgend gesprek van kabinetsdelegatie en stichtingsbestuur de vraag aan de orde zou komen, of de overheid een grotere bijdrage aan de verlaging van dé ziekenfondspremie zoü willen verlenen door het financiële tekort van de rijksbegroting verder te vergroten, dan zou het antwoord „nee" luiden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 13 Pagina's

Lagere ZF-premie en twintig gulden moet kabinet redden

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 13 Pagina's

PDF Bekijken