Bekijk het origineel

Misvatting

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Misvatting

2 minuten leestijd

De mens die enigszins de godsdienst ter harte neemt, is gewoonlijk door zijn aangeboren blindheid aan deze misvatting en schadeliike dwaling onderworpen, dat, zo hij de zonde kan laten en de godsdienstige pitohten die van hem gevraagd worden, kan betracMen, hij dan Gode behaaglijk is, en wel zalig zal worden.

Deze misvatting is niet alleen in de deugdzame heidenen te zien, maar zelfs onder diegenen, die de Christenleer belijden. Waartoe anders strekt zich het ganse samenstel van de godgeleerdheid van de Pelagianen, Roomsen, Socinianen en Remonstranten, als om de mens, opdat hij Gode zou behagen en gelukkig worden, aan te zetten, om de vrije wil te gebruiken.

En het is te betreuren, dat, hoe klaar het Evangelie op de kansel gesteld wordt, in de Hervormde Kerk deze dwaling zulke diepe wortelen in de verdorven natuur van een ieder belijder geschoten heeft, dat ik, zodra hij enigszins begrijpt, dat hij in zijn zondige weg niet behouden kan worden, begint met kracht zichzelf tot plichten te schikken, en zo er enig toenemen daarin bespeurd wordt, leeft hij zeer gerust en zeker, dat God zijn God is.

Ja, deze misvatting heeft zich als een ziekte en melaatsheid zo uitgebreid over de vervallen mens, dat niemand, dan God zelf door Zijn Geest, enige genezing kan toebrengen; en de genezing die aanvankelijk begint, gaat maar langzaam voort en wordt eerst voltooid in de dood.

Alex. Comrie („Eigenschappen")

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 13 Pagina's

Misvatting

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 13 Pagina's

PDF Bekijken