Bekijk het origineel

Verdere voorzieningen verspreiden kernwapens

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Verdere voorzieningen verspreiden kernwapens

Geheime bespreking in Londen

4 minuten leestijd

.

LONDEN — De VS, de Sowjet-Unie en nog tien landen die de technische kennis bezitten voor de vervaardiging van kernwapens, zijn er op de geheime besprekingen die zij deze maand in Londen hebben gevoerd, in geslaagd een aantal voorzieningen te treffen die de verdere verspreiding van kernwapens tegengaan

In Westelijke diplomatieke kringen waar dit in de loop van het afgelopen weekeinde werd meegedeeld, zei men dat er nu gewerkt wordt aan nieuwe richtlijnen die ervoor moeten zorgen dat de uitvoer van industrieel kernmateriaal niet leidt tot de verspreiding van kernwapens. In Westerse kringen is men er erg bang voor dat zeker 20'landen op korte termijn het materiaal en de technische kennis zullen hebben voor de vervaardiging van een kernbom. Ze willen nu waarborgen dat dit laatste niet zal gebeuren.

Op het ogenblik bezitten alleen de VS, de Sowjet-Unie, Engeland, Frankrijk en China de fabrieken voor de verrijking van uranium en plutonium, gericht op de produktie van kernwapens. Maar andere landen beginnen zich nu af te vragen of zij opwerkings- en verrijkingsfabrieken moeten bestellen. Als zij dit doen, zullen zij in staat zijn materiaal te maken in een tempo dat kan leiden tot de produktie van duizenden kernwapens per jaar.

Voor de uitvoering van de huidige kernprogramma's is binnen de komende tien jaar meer dan een miljoen kilo plutonium nodig. Voor de Amerikaanse kernbom die in 1945 Nagasaki trof, was verge,lijkenderwijs niet meer dan tien kilo nodig. De verspreiding van genoemde soort fabrieken over de hele wereld zou kunnen leiden tot de vernietiging van de mensheid.

Dit spookbeeld heeft de leveranciers van kernmateriaal en technologie voor vreedzame doeleinden in Londen bijeen gebracht. In de afgelopen twee jaar was deze „leveranciersclub" beperkt tot de VS, de Sowjet-Unie, Engeland, Frankrijk, Canada, West-Duitsland en Japan. Eerder deze maand traden Zweden, België, Nederland, Italië en Oost-Duitsland tot de club toe.

Zij hebben nu een gemeenschappelijk gedragscode uitgewerkt voor de uitvoer van kernmateriaal voor vreedzame doeleinden naar landen die geen kernwapens bezitten. Met behulp van deze code wil men nu van de landen die geen kernwapens bezitten de plechtige belofte zien los te krijgen dat zij het kernmateriaal niet voor militaire doelen zullen gebruiken.

Op de conferentie van de club in Londen heeft men een half dozijn groepen deskundigen gevormd die op de komende conferentie van de club verslag moeten uitbrengen over zeer technische kwesties zoals nieuwe en verder gaande waarborgen. De club die door China geboycot wordt, heeft al besloten dat elk lid dat de export van kernmateriaal of technologie overweegt, elk geval op zijn eigen merites dient te bekijken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 14 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 7 Pagina's

Verdere voorzieningen verspreiden kernwapens

Bekijk de hele uitgave van maandag 14 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 7 Pagina's

PDF Bekijken