Bekijk het origineel

Landbouw kan geen lasten van anderen dragen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Landbouw kan geen lasten van anderen dragen

Lardinois: onaanvaardbaar beleid

3 minuten leestijd

AMSTERDAM — Het gebrek aan een geharmoniseerd economisch en monetair beleid vormt een van de belangrijkste bedreigingen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de EEG. Door de belangrijke monetaire verschillen tussen de valuta's is met het beleid om de vrije markt in landbouwprodukten te waarborgen door het uitkeren van compenserende bedragen de grens van het redelijke overschreden.

IR. P. LARDINOIS ...onverantwoordelijk beleid..

Deze regeling is meer op een anti-inflatiebeleid voor Engeland en Italië gaan lijken dan op een gemeenschappelijk landbouwbeleid.

Dat betoogde vrijdagmiddag de Europese landbouwcommissaris ir. P. J. Lardinois tijdens een lunchbijeenkomst in het RAI-congrescentrum van de afdeling Amsterdam van de Nederlandse Maatschappij voor nijverheid en handel. Als andere bedreigingen van een evenwichtige Europese landbouwpolitiek noemde Lardinois het zuiveloverschot binnen de EEG en de export van Landbouwprodukten uit de Verenigde .Staten; , , ,;,.

De .moeilijkheden met de garantieprijzen vd'dr ffindbouwprodukfeh zijn welkeenkele jaren geleden ontstaan toen door de inflatie grote verschillen tussen de valuta's van de lidstaten ontstonden en de compenserende bedragen voor landbouwprodukten worden berekend in Europese eenheden. Ieder land rekent dit vervolgens om in eigen munt. Sinds het begin van de economische recessie in Europa zijn de lire en het Britse pond echter met 40 procent gezakt. Daardoor liep het monetaire verschil tussen tussen lire en Duitse mark op tot ongeveer 50 procent en zijn de compenserende bedrgen voor Engeland voor alle landbouwprodukten gestegen tot 28 procent en van 6 tot 20 procent voor Italië, al naar gelang de verschillende landbouwprodukten. Eén procent compenserend bedrag kost de gemeenschapsbegroting circa 75 miljoen gulden. Per jaar wordt voor de compensatie voor Engeland en Italië 3 a 4 miljard gulden uitgetrokken, aldus ir. Lardinois.

Geen landbouwbeleid

Het systeem dat aanvankelijk was opgezet uitsluitend uit het oogpunt om het vrije verkeer van landbouwprodukten te waarborgen, is verworven tot een massale financiële steun van de gemeenschap via het gemeenschappelijk landbouwbeleid om de prijzen in een land als Engeland kunstmztig laag te houden en aldus een stukje inflatiepolitiek van de Britse regering over te nemen. Dit kunstmatig langzamerhand weinig meer met het gemeenschappelijk landbouwbeleid te maken. De situatie is thans van dien aard dat het garantiedeel van de landbouwbegroting (ruim 20 procent — circa milj3{d; gulden,); in .beslagr-wotdtsgenofg» men door uitgaven voor monetaire com-i,,;: penséreride bedragen', flef "^zoü" nieer •' voor de hand gelegen hebben dat dergelijke financiële transfers plaats zouden vinden binnen het kader van een Europees monetair beleid", aldus Lardinois.

Open kaart

Naar de mecng van Lardinois is nu de tijd aangebroken waarop tussen de verschillende vakministers open kaart gespeeld wordt en dat de verantwoordelijkheden voor de lasten en voor de oplossingen door meerdere schouders gedragen wordt.

„Ik acht het bovendien onaanvaardbaar dat om financiële rede.nen, die zelfswezensvreemd zijn aan de landbouwpolitiek en waaraan de landbouwpolitiek geen enkele schuld heeft, een begrotingspolitiek gevoerd zou worden waarvan de Europese boeren heb slachtoffer dreigen te worden. Een dergelijke ontwikkeling kan ik niet in overeenstemming brengen met mijn verantwoordelijkheden en als landbouwcommissaris en als lid van de Europese commissie", aldus Lardinois.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 14 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 7 Pagina's

Landbouw kan geen lasten van anderen dragen

Bekijk de hele uitgave van maandag 14 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 7 Pagina's

PDF Bekijken