Bekijk het origineel

Zwitserse zorgen over handel met Rodesië

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zwitserse zorgen over handel met Rodesië

Solide reputatie in gedrang

4 minuten leestijd

BERN — De Zwitserse regering bestudeert de mogelijkheden die de wet biedt voor het stopzetten van de Zwitserse export naar Rhodes i ë , aldus heeft een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in Bern verklaard.

Zwitserland maakt zich zorgen over zijn reputatie in de Derde Wereld, welke wordt geschaad door de handel met Rhodesië, zo bleek uit de woorden van de zegsman. Er zouden nog geen concrete stappen zijn genomen, maar de noodzaak maatregelen te nemen zou algemeen worden ingezien.

Embargo

In Bern wordt aangenomen dat de studie welke de regering wijdt aan de handel met Rhodesië voortvloeit uit een vertrouwelijk rapport dat de commissie voor sancties heeft uitgebracht aan de Zwitserse regering. In dit rapport zou melding zijn gemaakt van tientallen schendingen door Zwitserse bedrijven van het handelsembargo dat de Verenigde Naties hebben afgekondigd tegen Rhodesië.

Zwitserland is geen lid van de Verenigde Naties en behoeft zich formeel niets van aanbevelingen van de Volkerenorganisatie aan te trekken. Maar het heeft niettemin de import uit Rhodesië bevroren op het peil van de jaren 1965-'67.

De woordvoerder verklaarde dat de autoriteiten zich met name zorgen maken om zogenoemde „driezijdige" transacties waarbij Zwitserse firma's, die soms speciaal voor dit doel zijn opgericht, fungeren als doorgangshuis voor handel met Rhodesië.

 Nieuw Zeeland heeft verleden maand zulk een driezijdige transactie voorkomen door een verbod op de verkoop van lichte vliegtuigen aan een Zwitserse firma die de toestellen op haar beurt weer aan Rhodesië zou doorverkopen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Zwitserse zorgen over handel met Rodesië

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken