Bekijk het origineel

T RUIM GENOT

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

T RUIM GENOT

2 minuten leestijd

Vragen van lonen en prijzen, prijscompensaties, overheidsuitgaven en nivellering staan thans In het centrum van de belangstelling. Daarbij gaat het zeker om belangrijke zaken. Een mens kan nu eenmaal niet van de wind leven. Ook op het terrein van de sociaal-economische verhoudingen moeten de normen van recht en gerechtigheid betracht worden.

Toch is het niet zonder betekenis dat juist deze vragen zozeer in het centrum van de belangstelling staan. Onze maatschappij verkeert immers duidelijk in de ban van het materialisme. Voor zeer veel mensen zijn de vragen naar geld en goed de meest wezenlijke vragen geworden. Dat geldt voor liberalen en socialisten en helaas gaat die materialistische instelling ook aan onze mensen niet voorbij.

Echter het oog is nooit verzadigd van het zien en zo kunnen ook materiële bezittingen de leegte van het menselijk hart nooit vervullen. Het bezit van de zaak is vaak het einde van het vermaak en dat wakkert in de mens alleen maar de begeerte naar steeds meer aan.

Dit ongebreideld materialisme voert vanzelfsprekend tot allerlei conflicten. Conflicten tussen staten, die vaak geleid hebben tot bloedige oorlogen. Maar ook tot veel conflicten In de maatschappij , waarbij het hard tegen hard ging.

Nogmaals, de economische vragen zijn niet onbelangrijk. Maar vanuit de Bijbel is het overduidelijk dat de wezenlijke, de allesbeslissende vragen in ons leven elders liggen. Hoezeer dreigen ook wij echter meegesleurd te worden met het horizontalistische en materialistische denken van onze tijd, waarin de Jacht naar welvaart en aards genot allesbeheersend zijn geworden.

Daartegenover staat de bede van de psalmist: „red mij van hen die 't ruim genot der wereld voor hun heilgoed achten; geen deel dan in dit leven wachten". Juist in deze materialistische tijd is die bede hoogstnoodzakelijk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 11 Pagina's

T RUIM GENOT

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 11 Pagina's

PDF Bekijken