Bekijk het origineel

Ford regelt vertrek Amerikaanse burgers

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ford regelt vertrek Amerikaanse burgers

A'ia moord op ambassadeur

5 minuten leestijd

WASHINGTON — De Amerikaanse president Gerald Fordheeft de  Amerikaanse ambassade in Beiroet opdracht gegeven Amerikanen uit Libanon te evacueren, zo heeft een functionaris van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken vrijdag in Washington verklaard.

Er zijn ongeveer 1.400 Amerikaanse staatsburgers in Libanon. Ford heeft de ambassade opdracht gegeven een konvooi te verzorgen, waarmee alle Amerikanen, die dat willen veilig over land uit Beiroet kunnen vertrekken.

Een woordvoerder van het ministerie zei niet zeker te weten, wanneer de evacuatie zal beginnen. Hij zei voorts, dat de Amerikaanse ambassade in Beiroet niet zal sluiten en dat slechts die personeelsleden van de vertegenwoordiging zullen vertrekken, die niet essentieel zijn voor het functioneren van de ambassade.

„Wegens het voortduren van de onzekere situatie in Beiroet, heeft de president de Amerikaanse ambassade daar opdracht gegeven een konvooi te verzorgen voor die Amerikaanse burgers, die nu willen vertrekken", zo werd gezegd in een verklaring van het ministerie.

Gesprek

Ford had donderdagavond in het Witte Huis een bespreking met de nationale veiligheidsraad over de vraag of en hoe de Amerikaanse burgers uit Beiroet moeten worden teruggetrokken, nadat woensdag de Amerikaanse ambassadeur in Libanon werd vermoord. Volgens Amerikaanse defensiekringen wordt onder meer overwogen de Amerikanen in Libanon via de weg naar Syrië te evacueren.

President Ford heeft donderdagmiddag een spoedvergadering bijeengeroepen om de situatie in Libanon te bespreken. Behalve Ford waren aanwezig minister van buitenlandse zaken Kissinger, vice-president Nelson A. Rockefeller, CIA-directeur George Bush, directeur van de nationale veiligheidsraad Brent Scowcroft en onderminister van defensie William Clements. Zij moeten beslissen of de Amerikaanse burgers in Libanon na de mbord pp ambassadeur Meloy moeten worden geëvacueerd.

Vliegtuig

 Ron Nessen, woordvoerder van het Witte Huis, verklaarde, dat Ford bevel heeft gegeven om de lijken per militair vliegtuig naar de Verenigde Staten over te brengen.

Omdat er rond de luchthaven nog wordt gevochten zullen de lijken per auto naar de Syrische hoofdstad Damascus worden gebracht, waar een militair vliegtuig klaarstaat. De gepensioneerde ambassadeur, L. Dean Brown zal aan boord van het vliegtuig naar Damascus meevliegen, aldus Nessen. Brown fungeert als Ford's persoonlijke vertegenwoordiger, die het transport moet begeleiden. Als alles volgens plan verloopt zal het vliegtuig zaterdag in Washington aankomen, waarna er onmiddellijk een begrafenis volgt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Ford regelt vertrek Amerikaanse burgers

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken