Bekijk het origineel

Viking ruimteschip zendt foto's van Mars

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Viking ruimteschip zendt foto's van Mars

3 minuten leestijd

PASADENA — De eerste foto's van de planeet Mars  die naar de aarde zijn geseind door het Amerikaanse! Viking-ruimteschip tonen nevel-formaties en met ijs gevulde kraters

De aanwezigheid van water, zij het niet in vloeibare vorm, was al verwacht aan de hand van gegevens de laatste jaren ontvangen van de planeet voorbijvliegende ruimteschepen. Dat er op Mars vocht in nevelvorm aanwezig is, hoeveel weet men niet, is voor de deskundigen toch een ,,goed teken voor een mogelijkheid van biologische activiteit" op Mars.

Landen

De Viking zal volgens de plannen zaterdag om Mars gaan draaien en is foto's gaan nemen die moeten helpen bij het vinden van de voorgenomen landingsplaats. De eerste foto's werden genomen toen de Viking zich op 680.000 kilometer afstand van de planeet bevond. Donderdag was die afstand gedaald tot ongeveer 464.000 kilometer.

Op 4 juli zal de Viking een op afstand bediend laboratorium neerzetten op Mars en dit moet nagaan of er daar leven in de een of andere vorm bestaat.

Dr. Harold Masursky van de Amerikaanse Geologische Dienst zei donderdag over de eerste foto's dat „hoe vochtig het op Mars is, hoe beter de kans iets te vinden" bij het speuren naar vormen van leven.

Onvoorstelbaar

Hij belooft niet dat er op Mars water in vloeibare vorm aanwezig is omdat de op de planeet bestaande atmosferische druk zo gering is dat water er nagenoeg meteen zou verdampen.

Ingenieurs hebben bekendgemaakt dat de te grote druk die op de brandstoftanks van de Viking stond als gevolg van het lekken van de klep die de toevoer van helium regelt, nu in zoverre is opgeheven dat dit geen nadelige invloed zal hebben op de 40 minuten durende stoot die de raketmachine moet geven om de Viking omstreeks zaterdag in zijn baan om Mars te stuwen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Viking ruimteschip zendt foto's van Mars

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken