Bekijk het origineel

Kabinet-Den Uyl doet voorstellen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kabinet-Den Uyl doet voorstellen

Loonberaad gaat voort

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Als bijdrage van de kant van het kabinet om voor partijen in het bestuur van de Stichting van de Arbeid de mogelijkheid te vergroten het met elkaar eens te worden over het voor het tweede halfjaar 1976 te voeren loon- en arbeidsvoorwaardenbeleid, is vrijdagavond in het gesprek met het bestuur van de Stichting een nieuw voorstel ter tafel gelegd.

Het lijkt het kabinet mogelijk nog iets toe te voegen aan de verlaging van de premie voor het ziekenfonds, nl. eentiende procent extra voor zowel de werkgevers- als de werknemerspremie, zodat het totale voorstel op dit punt een verlaging inhoudt van 3,6 procent van zowel de werkgevers- als de werknemerspremie. Vrijdagavond U juni had het kabinet een verlaging van elk een half procent voorgesteld.

Verantwoord

Het lijkt het kabinet voorts verantwoord in de sfeer van de algemene wet bijzondere ziektekosten de werkgeverspremie (de werknemers dragen voor deze AWBZ geen premie af) in de orde van grootte van 3,4 tot 3,6 procent te verlagen.

Ten derde lijkt het het kabinet mogelijk de premie voor de kinderbijslagwet loontrekkenden (eveneens een werkgeverspremie) te verlagen met tweetiende procent.

Een dergelijke aanvullende premieverlaging (in vergelijking met het voorstel van vorige week vrijdag 11 juni) komt het kabinet verantwoord voor zonder een breuk in de structuur van de premies te veroorzaken.

Door dit nieuwe voorstel zou de totale werkgeverspremie in de genoemde gevallen met 3,9 procent kunnen worden verlaagd. Getotaliseerd, aldus minister Boersma, zou dat volgens de tot nu toe bekende gegevens een nominale verhoging van dertig gulden per maand  bruto kunnen opleveren.

Zodoende zou de door het kabinet beoogde koopkrachthandhaving kunnen worden bereikt en blijven binnen de doelstellingen van een loonsomstijging van rondom de negen procent, iets meer, en een prijsstijging van 8,25 procent.

Dit nieuwe voorstel is vrijdagavond uitdrukkelijk met de kanttekening dat het als een bijdrage aan het bereiken van een overeenstemming op centraal niveau moet worden gezien. Nadere voorstellen zijn van de kant van het kabinet niet te verwachten. Dit is het laatste bod. Het kabinet heeft niet de wetenschap nog wat anders achter de hand te hebben.

Maandag zullen de centrale organisaties van werkgevers, ondernemers en werknemers met hun beleidsinstanties spreken. Dinsdag komt het bestuur van de Stichting van de Arbeid weer bijeen en nog diezelfde dag zal het vervolggesprek met de kabinetsdelegatie volgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Kabinet-Den Uyl doet voorstellen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken