Bekijk het origineel

Protest bij Rijnmond door pacifisten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Protest bij Rijnmond door pacifisten

Drie corvetten voor Indonesië

3 minuten leestijd

ROTTERDAM — Het Indonesië-comité uit Amsterdam heeft bij het dagelijks bestuur van Rijnmond geprotesteerd tegen het verlenen van een vergunning voor uitbreiding op het terrein van de scheepswerf Wilton-Fijenoord. De overkapping van een helling en de bouw van kantoorruimte is nodig voor de bouw van drie corvetten voor de Indonesische marine.

In de PvdA-fractie in de Rijnmondraad zijn eveneens enkele stemmen opgegaan de Indonesische order te dwarsbomen door geen vergunning te geven in het kader van de Wet Selectieve bivesteringsregeling (SIR).

De kwestie komt maandagmiddag in de Rijnmondraad aan de orde. Met name het PSP-Rijnmondraadslid Kalma zal er een discussie over uitlokken. De Rijnmondgecommitteerde voor economische zaken, de heer P. A. de Ruiter, verwacht echter geen grote moeilijkheden. Hij is bovendien van mening, dat de SIR niet gebruikt mag worden om deze grote order — er is sprake van enkele honderden miljoenen guldens — weg te werken. Ofschoon hij begrip heeft voor de argumenten van de tegenstanders, staat hij op het standpunt, dat de politieke aspecten van deze buitenlandse order ter beoordeling van de regering zijn. De Rijnmondraad mag hier niet over oordelen, maar heeft slechts te bezien of de uitbreiding van de werf past in de SIR.

Verbazing

De heer De Ruiter verbaast er zich over, dat nu ineens wordt geprotesteerd tegen de uitvoering van de Indonesische opdracht. De SIR-aanvraag is al eerder binnen Rijnmond ter sprake geweest. Niemand heeft zich daar toen tegen verzet.

Op de werf wordt op de tekentafels al gewerkt aan de opdracht. De schepen moeten in 1980 klaar zijn. Een belangrijk argument voor de bouw van de marine-vaartuigen is de werkgelegenheid, op de werf.

PSP-verzoek

 PSP-fractievoorzitter Van der Lek heeft de regering schriftelijk gevraagd de exportvergunning voor levering van drie corvetten aan Indonesië in te trekken

Volgens v.d. Lek voert Indonesië oorlog met de bevrijdingsbeweging van Oost-Timor, reden waarom alsnog een zorgvuldige beoordeling dient plaats te vinden van deze leverantie naar een gevoelige of potentieel gevoelige regio, v.d. Lek wijst er op dat Indonesië in een gewapend conflict is betrokken en dat dit land inmiddels door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor zijn militair optreden tegen Oost-Timor is veroordeeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Protest bij Rijnmond door pacifisten

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken