Bekijk het origineel

Opnieuw relletjes in Zuid-Afrika

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Opnieuw relletjes in Zuid-Afrika

Bonn ontvangt Vorster afwijzend

3 minuten leestijd

PRETORIA — Terwijl premier Vorster in West-Duitsland aangekomen is, voor zijn met spanning tegemoetgeziene ontmoeting met Kissinger worden vanuit Zuid-Afrika weer opnieuw ongeregeldheden gemeld. Dit keer concentreren de onlusten zich in de zwarte dorpen rond Pretoria. Volgens een pilitiewoordvoerder had men de toestand in de hand. Alle toegangswegen tot de dorpen zijn voor het verkeer afgesloten.

Het hoofd van de politie in Pretoria verklaarde dat versterkingen zijn gezonden naar Hammanskraal, Hebron, Mabopane en Attridgeville. Uit Mamelodi, waar maandagmorgen drie scholen in brand werden gestoken zijn alle blanken geëvacueerd. De dorpen liggen allen in een straat van vijftig kilometer rond Pretoria.

De eerste ongeregeldheden werden gemeld in Mabopani, waar de bussen van het Openbaar Vervoer in brand werden gestoken. Vermoedelijk uit protest tegen de recente verhoging van de vervoerstarieven. Hier zooden reeds vier Afrikanen het leven hebben gelaten.

Onderzoek

De commisaris van politie Gert Prinslo heeft vandaag bekend gemaakt, dat bij de onlusten verleden week rond Johannesburg 128 mensen werden gedood en 1.112 zijn gewond- Hierbij zijn ook geteld de personen, die niet rechtsstreeks bij de rellen waren betrokken. Met zekerheid heeft de politie kunnen vaststellen, dat als gevolg van het ingrijpen van de politie 41 zwarte Afrikanen zijn gedood en 75 gewond. Onder de blanken werden twee personen gedood en zes gewond.

Het onderzoek is nog niet afgelopen. Wel is reeds komen vastte staan, dat veel mensen zijn aangevallen en neergestoken door misdadigers in gevechten, die niets met de rellen hadden uit te staan.

Inmiddels is premier Vorster in West-Duitsland aangekomen, waar hij Kissinger zal ontmoeten. In een commentaar op de veroordeling van Zuid-Afrika in de Veiligheidsraad over zijn optreden in Soweto, zei hij, „dat deze veroordeling hem sterkt in zijn opvatting, dat de meeste deelnemers naar de Verenigde Naties gaan met vooringenomen denkbeelden. Argumenten maken kennelijk op hen geen indruk".

Bonn

Vorster wacht in West-Duitland een koele ontvangst. De Westduitse minister voor Ontwikkelingshulp Egon Bahr heeft verklaard dat Bonn bereid moet zijn zijn economische macht aan te wenden om bij te dragen tot beëindiging van de rassendiscriminatie in Zuid-Afrika. Eerder op de dag had het Westduitse ministerie van Buitenlandse Zaken in krachtige bewoordingen een verklaring afgegeven waarin het apartheidsbeleid werd aangevallen en gewezen op de dringende noodzaak tot het oplossen van het rassenvraagstuk.

Voor zijn vertrek, vrijdag, naar West-Duitsland heeft Kissinger, zoals nu bekend geworden is, met 40 Afrikaanse diplomaten gesproken over zijn aanstaande gesprek met Vorster. Zijn voornemen is Vorster er toe te brengen de apartheidspolitiek te begraven, de hulp aan Rhodesië stop te zetten en Zuid-West-Afrika zelfstandigheid te verlenen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Opnieuw relletjes in Zuid-Afrika

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken