Bekijk het origineel

Petitie aan Eerste kamer

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Petitie aan Eerste kamer

TEGEN DRUGSGEBRUIK

4 minuten leestijd

Namens de ondertekenaars van het manifest „protestanten tegen het drugsbeleid, namens het comité landelijke drugspreventie, namens de christelijke drugsbestrijding en namens vele tienduizenden anderen (er zijn ruim 45.000 adhesiebetuigers) is aan de Eerste kamer een petitie aangeboden.

(Van onze kerknieuwsredactie)

Daarin wordt gevraagd het roer te wenden en een hernieuwde objectief wetenschappelijk onderzoek te laten instellen inzake de mogelijke schadelijke gevolgen van in het bijzonder de cannabisprodukten (hasjisch en marihuana). Verder wordt gevraagd nader te overwegen welke schadelijke effecten de voorgestelde wetswijzigingen zouden hebben voor het welzijn van patiënt, gezin en maatschappij vanwege de grote waarschijnlijkheid dat toename van drugsgebruik verwacht kan worden na goedkeuring van de wetsontwerpen.

In de petitie wordt tevens gevraagd te verhinderen dat de cannabisprodukten in de praktijk als legale drugs zullen worden beschouwd en daarom ook een werkelijk efficiënt ontmoedigingsbeleid ten opzichte van al deze soorten drugs te gaan voeren.

Mede hebben hun instemming betuigd met de strekking van het protest ds. P. F. Th. Aalders, dr. R. H. Bremmer, predikant te Enschede, prof. dr. J. Douma, hoogleraar te Kampen, dr. K. F. Gunning, arts te Rotterdam, prof. dr. G. A. Lindeboom, hoogleraar te Amsterdam', prof. dr. H. R. Rookmaker, hoogleraar aan de VU en prof. dr. ir. E. Schuurman, en vele anderen.

Argumenten

Hierbij enkele passages uit de argumenten tegen drugs.

Wetenschappelijke onderzoekers (dr. O. J. Braenden, directeur narcotica laboratorium Verenigde Naties, dr. G. C. Nahus, Columbia Universiteit, dr. M. A. Stevencher van de Universiteit van Utah en vele anderen) en hulpverleners in Nederlandse en buitenlandse verslavingscentra hebben duidelijke aanwijzingen, dat ook zgn. softdrugs de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de drugsgebruiker ernstig kunnen aantasten (vernietiging van hersencellen, verandering van chromosomen, lichamelijke en psychische verwaarlozing, enz.). Gebruikers van cannabisprodukten komen bovendien in de verleiding over te gaan op de nog gevaarlijker „hard"drugs, wat voor hen dan vaak een begin van het einde betekent. Er zijn schattingen dat 90% van heroïneverslaafden met marihuana en hasjisch begonnen zijn. Een samenvatting van meer dan 2000 publikaties werd uitgebracht door de Amerikaanse onderzoekers Horman en Fom (Drug awareness, key documents on L.S.D.. marihuana and the drugculture 1970. Deze samenvatting wordt vermeld in: Jeugd onder drugs). Hun conclusie' luidt: Marihuana is een gevaarlijke stof.

Zoals insecten naar een lamp, zo worden allerlei louche en labiele figuren uit allerlei landen naar de zelfkant van de Nederlandse samenleving aangetrokken. Amsterdam is reeds het wereldcentrum van de heroïnehandel. Politiefunctionarissen klagen nu al steen en been, dat ze door gebrek aan geld en mankracht bijna machteloos staan tegenover de drugsmisdaad. Ze verwachten dat het door de nieuwe wetswijziging nog moeilijker wordt.

Alles moet gedaan worden om drugsgebruik en drugsverslaving te voorkomen. Geef de jeugd een ideaal, een bijbels perspectief. Laat de Kerk een evangelisch getuigenis doen horen, dat bevrijdend en inspirerend werkt. Kerken en Christelijke partijen hebben nog te weinig metterdaad aan het drugsprobleem gewerkt en hebben de nood van de verslaafden nauwelijks onderkend.

Als men het kwaad niet bij de wortel aanpakt, maar laat voortwoekeren, is het vaak te laat. Bestrijding en therapie van verslaafden worden ook bijna onbetaalbaar. Eveneens worden de kosten van drugsmisdaadbestrijding, die onvermijdelijk met drugsgebruik samengaan, zeer hoog. Steeds meer verkeersongelukken zijn ook het gevolg van drugsgebruik. Verslaafden profiteren vaak van sociale uitkeringen. Aldus enkele argumenten uit de petitie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Petitie aan Eerste kamer

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken