Bekijk het origineel

De marine-order voor Indonesië gaat door

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De marine-order voor Indonesië gaat door

3 minuten leestijd

ROTTERDAM — Scheepswerf Wilton Fijenoord (lid van het Rijn-Schelde-Verolme concern) mag uitbreiden. Dit heeft de Rijnmondraad maandagmiddag met negen stemmen tegen besloten.

De fracties van de PSP, PPR, CPN en enkele leden van de PvdA stemden tegen het verlenen van een vergunning in het kader van de wet selectieve investeringsregeling (SIR), omdat de overkapping van een hellingen de bouw van een kantoor nodig is voor de bouw van drie korvetten voor de Indonesische marine, en dat terwijl Indonesië in een gewapend conflict is betrokken met Oost-Timor, zo stelde het PSP-Rijnmondraadslid Kalma. In een door hem ingediende motie vroeg hij de raad, zich solidair te verklaren met de bevolking van de republiek Oost-Timor en uit te spreken, dat de bouw en levering van korvetten als ongewenste versterking van het machtspotentieel van de militaire politiestaat Indonesië is aan te merken. Later zullen zich negen leden achter deze motie scharen.

Tot driemaal toe onderbrak de waarnemend voorzitter van de Rijnmondraad het betoog van Kalma en wees hem erop, dat er gesproken moet worden over de afgifte van een vergunning en niet over de bouw van oorlogsschepen. De heer H. van de Drift stelde namens het CDA, dat door het optreden van het PSP-raadslid afbreuk wordt ge-' daan aan het gezag van net openbaar lichaam Rijnmond. Ook een meerderheid van de PvdA-fractie was van mening, dat met de wet SIR in de hand, geen vergunning kan worden geweigerd, hoewel men erkende dat er politieke problemen aan de uitbreiding bij Wilton Fijenoord vastzitten.

De gecommitteerde drs. P. A. de Ruiter (economische aangelegenheden) hield de raad voor, dat de uitbreiding nu alleen maar aan de wet SIR kan worden getoetst. Of dat nu leuk is of niet, er is geen andere mogelijkheid.

Terloops deelde De Ruiter nog mede, dat voorlopig het zogenaamde nul-tarief bij toepassing van de wet SIR in het Rijnmondgebied zal worden gehanteerd. De gemeente Rotterdam en het openbaar lichaam Rijnmond hebben hierop in het verleden al meermalen bij de regering op aangedrongen, om zodoende de komst van de bedrijven gunstig te beïnvloeden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

De marine-order voor Indonesië gaat door

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken