Bekijk het origineel

Motoren na een winterslaap

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Motoren na een winterslaap

3 minuten leestijd

Gedurende de eerste zonnige dagen worden de grasmaaiers en heggescharen te voorschijn gehaald. Na een maandenlange winterslaap! En misschien kregen ze zelfs niet eens een onderhoudsbeurt op het einde van het vorig seizoen. Daarom is het niet te verwonderen dat er zoveel •motoren sputterend en „kuchend" de lente in gaan (tot grote ergernis van de eigenaars) en uit de toon vallen bij het getjilp van de vogels.

Toch hadden heel wat narigheden kunnen worden vermeden indien de motor „klaargemaakt" was voor de winter. Maar enkele kleine werkzaamheden volstaan om (tenzij in geval van erge corrosie) de motor een goede „seizoen start" te geven. Voor deze maaiers, scharen en motoren geven we de volgende nuttige wenken: Verwijder eerst de bougie en giet een scheutje dunne motorolie door het bougiegat in de cilinder. Wacht enkele minuten en draai voorzichtig met de hand de krukas eenmaal rond (eventueel met behulp van het startkaard). Wanneer er geen beweging in te krijgen is, is het best mogelijk dat de zuiger of de lagers gekoi^odeerd zijn. Indien extra-jijne kruipolie niet helpt, moet de motor wellicht gedemonteerd worden. Ook de kontaktpunten lijden onder de „winterslaap". Daarom moeten ze gekontroleerd worden op corrosie. Lichte corrosie kan meestal worden verholpen door de kontaktoppervlakken te schuren met eenjijne kontaktpuntenvijl. Maar gewoonlijk is het beter een nieuw stel te plaatsen bij het begin van ieder seizoen. Wanneer u de kontaktpunten schoonmaakt oj vervangt, moet u wel opletten dat de lichthoogte overeenstemt met de specifikaties aangegeven door de fabrikant. Anders vindt het ontstekingsmoment niet op het gewenste ogenblik plaats. Bij 3-takt motoren is het absoluut noodzakelijk het brandstofmengsel, dat in de tank bleef, bij het begin van het nieuwe seizoen te vervangen. Want de benzine zal tijdens de wintermaanden ietwat verdampt zijn, zodat het te hoge oliegehalte de karburator en de brandstqffïlters kan verstoppen. Indien er brandstof in de karburator is blijven staan, is het mogelijk dat de sproeier al verstopt is. In dit geval moet hij worden gereinigd. Het is verstandig bij het begin van elk seizoen nieuwe bougies te monteren. Let er op het juiste type te gebruiken en de elektrodenafstand af te stellen volgens de specifikaties. Reinig de ruimte rond de bougie alvorens u de nieuwe bougie plaatst. Wanneer u de bougie met de hand hebt aangedraaid, schroef ze dan een kwartslag met de sleutel verder aan. Meer niet. Bougies met een konische zitting mag u maar heel even met de sleutel aandraaien om distorsie te vermijden. Let er op dat alle bewegende delen ongehinderd en perfekt lopen. Dan is uw motor klaar voor een probleemloze zomer. cooceoo»>ooooooooa>aoooooooeoqoeooooqccooooooooocoooooooooooooQoooooooooooooeoooooooooeoooooa«oooooooooecoooooooooaooooooooo

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

Motoren na een winterslaap

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

PDF Bekijken