Bekijk het origineel

Vonkt uw bougie op het juiste moment?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Vonkt uw bougie op het juiste moment?

2 minuten leestijd

Wanneer er geen rook uit de uitlaat van uw auto komt, betekent dat nog niet dat uw auto de lucht niet zou vervuilen. Toch is de juiste opstelling van de motor van kapitaal belang om luchtverrmiling tegen te gaan. Het ontstekingsmoment hangt vooral af van de kontakthoek (afstand tussen de kontaktpunten). Als de kontakthoek (de tijd waarin de kontaktpunten gesloten zijn) groter is dan aangegeven door de autofabrikant, komt de ontsteking te vroeg. De afstand tuisen de onderbrekerpunten is van grote betekenis. Indien de afstand te klein is, blijven de kontakten te lang gesloten. En daar de bougies vonken op het moment dat de kontakten van elkaar gaan, is het duidelijk dat door een té kleine afstand tussen de kontakten het ontstekingstijdstip zich verlaat.

Dat is de reden waarom het ontstekingsmoment moet worden afgesteld, zoals aangegeven door de autofabrikant en wel telkens na het vervangen of bijstellen van de onderbrekerpunten. Een onderzoek door Champion verricht op verschillende plaatsen ter wereld, bracht aan het licht dat bij 58,8 % van de geteste wagens het ontstekingstijdstip verkeerd was. En in47 % van de gevallen was de kontakthoek onjuist. Dit onderzoek wees tevens uit dat 3 op de 5 wagens aan een tune-up toe zijn. Zolang deze wagens niet in een „schone" staat worden gebracht zal er nog eindeloos gepraat kunnen worden over luchtvervuiling.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Vonkt uw bougie op het juiste moment?

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken