Bekijk het origineel

Nieuwe studie nodig over hoger onderwijs

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nieuwe studie nodig over hoger onderwijs

H B O meent.

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Staatssecretaris Klein van Onderwijs en Wetenschappen dient zijn huiswerk voor een hoger onderwijs in de toelcomst over te maken. Zowel de nota hierover, als de drie voorontwerpen van wettelijke maatregelen moet hij opnieuw in studie nemen.

Daarop komt de bevinding neer van de HBO raad in een voorlopige reactie op de stukken van de bewindsman. De raad spreekt voorts de dringende wens uit dr. Klein te helpen bij zijn studie.

De HBO-raad is het advies- en overlegorgaan voor het hoger beroepsonderwijs. Hij heeft de staatssecretaris verzocht op korte termijn te worden geïnformeerd over de manier, waarop de raad bij het werk kan worden betrokken.

Bezwaren
Een van de belangrijkste bezwaren van de raad is, dat de nota van dr. Klein onvoldoende zekerheid biedt, dat een van de centrale uitgangspunten, zowel kwalitatief, als kwantitatief ook daadwerkelijk bereikt wordt. Het betreft het uitgangspunt „Het recht op hoger onderwijs voor velen".

De staatssecretaris heeft ook maatregelen op korte termijn voorgesteld. Deze zijn bedoeld ora bestaande en binnenkort te verwachten knelpunten uit de weg te ruimen. De HBO-raad vindt, dat deze maatregelen in sterke mate het beleid op de langere termijn bepalen, wat hij dan ook afkeurt. Een bezwaar wordt het ook geacht, dat beleidsvoorstellen zijn geiiaan over zaken die in de contourennota voor een toekomstig onderwijsstelsel momenteel nog ter discussie staan.

Waarborgen

Voorts vindt de HBO-raad, dat het begrip doelmatigheid van het onderwijs door dr. Klein in zijn nota te zeer is verschraald tot beheersbaarheid. Juist bij zijn voorstellen tot herstructurering, meent de raad, zouden betere waarborgen moeten worden geschapen om de besluitvorming met medezeggenschap van alle betrokkenen te laten verlopen.

De veranderingen dienen naar de opvatting van de HBO-raad veeleer procesmatig dan modelmatig, zoals in de nota het geval is, te worden benaderd. Hij pleit er voor het experiment te kiezen als de vorm voor het bereiken van veranderingen en vernieuwingen. Daarbij is tussentijdse beoordeling en eventuele bijstelling mogelijk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Nieuwe studie nodig over hoger onderwijs

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken