Bekijk het origineel

Al 26 jaar tehuis voor kinderen in België

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Al 26 jaar tehuis voor kinderen in België

Met steun vanuit Nederland

4 minuten leestijd

Onlangs werd in het Belgische Genk „Kinderhuisdag" gehouden. Dat gebeurt elk jaar weer opnieuw in het door Nederlanders gestichte kindertehuis, dat plaats biedt aan 60 kinderen. De voorzitter van de protestants-christelijke vereniging „Ons kinderhuis", de heer J. Kamp vertelde ons iets over de totstandkoming ervan.

(Van een onzer redacteuren)

Ongeveer 26 jaar geleden kwam een Nederlandse evangeliste in aanraking met de grote sociale en maatschappelijke problemen, die er in het mijnwerkersgebied te Genk heersen. Er wonen daar mensen van maar liefst 36 verschillende nationaliteiten. Vooral de zorg voor de kinderen laat veel te wensen over. Door verschillende gezinsomstandigheden kunnen de kinderen vaak niet eens spreken over een „ouderlijk huis". De evangeliste wilde daar met' steun vanuit Nederland iets aan doen.

Dit leidde tot de koop van twee particuliere woningen in Genk. Er werden al spoedig kinderen opgenomen. Na een aantal jaren werd er aan 50 kinderen een onderdak aangeboden. Totdat het gemeentebestuur van Genk berichtte, dat men moest stoppen. De huizen voldeden niet aan de eisen, die op het gebied van brandveiligheid etc. worden gesteld.

Geen geld

Toen kwamen de problemen. Er was geen geld. En toch moest er iets gebeuren. We besloten „in het geloof" een nieuw huis te bouwen, zo stelt de heer Kamp met nadruk.

Veel werkzaamheden werden door Nederlanders verricht. Er werden jeugdkampen georganiseerd naar Genk om de jongeren mee te laten bouwen aan het nieuwe tehuis. Zelfs de stenen werden door de mensen zelfgemaakt.

Het gebouw kwam, ha 2 jaar bouwen, gereed in 1966. Het bestaat uit 4 verdiepingen en het is gelegen temidden van bos en heide. Door de jaren heen heeft de Vereniging „Ons Kinderhuis" in velerlei nood voorzien door kinderen op te nemen vanuit allerlei moeilijke gezinssituaties, o.a. door sociale en maatschappelijke problemen, bijv. bij ziekte van de moeder. Het kinderhuis wil een thuis zijn voor elk kind in Genk, dat aan een gezellige huiselijke sfeer behoefte heeft. De oorzaken van het gemis daaraan lopen sterk uiteen.

Plaatsing

De ouders of één der ouders kunnen het kind zelf plaatsen. Daar de Belgische regering het tehuis heeft erkend, worden er ook kinderen door de Kinderrechter of Commissies van Openbare Onderstand naar het Kinderhuis verwezen. Volgens de heer Kamp zijn dat meestal kinderen, die nog nooit met het Evangelie in aanraking zijn geweest. Ook hier ligt dan één van de taken van het verzorgend personeel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Al 26 jaar tehuis voor kinderen in België

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken