Bekijk het origineel

Grote overwinning voorEanes

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Grote overwinning voorEanes

Portugese verkiezingen

6 minuten leestijd

LISSABON — De stafchef van het leger, Generaal Antonio Ramalho Eanes, is als overwinnaar tevoorschijn gekomen uit de zondag in Portugal gehouden presidentsverkiezingen.

Hij versloeg met groot verschil zijn rivalen, Admiraal José Pinheiro de Azevedo (de huidige Premier), de uiterst linkse majoor Otelo Saraiva de Carvalho en de Communistische kandidaat, Octavio Pato. Eanes geniet de steun van de drie grootste partijen in Portugal, de Sociaal-Democraten, de Volksdemocraten en de Centrum-Democraten.

Toen meer dan driekwart van de stemmen was geteld bleek dat daarvan meer dan zestig procent op Eanes was uitgebracht. Hij was toen zeker van het Presidentschap voor de komende vijf jaar. Eanes heeft voor de verkiezingen verklaard rust en orde in het land te zullen herstellen en de democratie te zullen garanderen. Hij is de eerste Portugese president die in vrije algemene verkiezingen is gekozen.

Verrassend

Verrassend was het stemmenpercentage van premier De Azevedo. Men had voor hem op zo'n 28 procent gerekend. Dat hij niet verder kwam dan ruim 14 procent wordt geweten aan het feit dat de premier vorige week tijdens een verkiezingscampagne door een zware hartaanval werd getroffen, waarvan hij nu herstellende is.

De tweede verrassing was het grote aandeel dat majoor de Carvalho wist te behalen. Hij kwam met bijna 17 procent op de tweede plaats. Dat is duidelijk ten koste gegaan van de Communistische kandidaat Pato, die met slechvs 8 procent een voor de Communisten ' irstellende score boekte.

Toen liet vaststond dat Eanes de winnaar was verklaarde de Carvalho, die zijn verkiezingscampagne had gevoerd onder het motto ,,DE vriend van de Armen" te zijn en die zich eens de ,,Fidel Castro van Europa" noemde, dat „de Rechtsen en de Fascisten" op Eanes hadden gestemd.

De Carvalho kondigde vanochtend de vorming aan van een links-Radicale beweging waarin hij de kiezers die nu op hem hebben gestemd wil verzamelen.

Agitatie
Mario Soares, van wie als vaststaand wordt aangenomen dat hij onder Eanes premier zal worden, noemde de overwinning van de nieuwe president ,,een beslissende stap bij het consolideren van de democratie". ______________________________________________________________

Voorlopige uitslagen

De uitslagen van 4.004 van de 4.032 stembureaus zijn:

Eanes 2.940.772 stemmen (61,50 pct)

De Carvalho 791.561 stemmen (16,55 pct)

Azevedo 686.282 stemmen (14,35 pct).

 Pato 363.112 stemmen (7,59 pct).

_______________________________________________________

 Hij waarschuwde  Carvalho zich met zijn nieuwe Beweging niet aan agitatie te gaan bezondigen.

De opkomst van de kiezers was ongeveer 75 procent, een teruggang in vergelijking met de algemene verkiezingen in april, toen 83 procent zijn stem uitbracht.

In een verklaring voor de televisie zei Eanes dat de verkiezingen hebben aangetoond dat „alle Portugezen als een vrij volk kunnen kiezen wie zij als President willen, degenen die op 25 november een dictatuur wilden invoeren inbegrepen". Hij doelde hiermee op de linkse militaire opstand die door gem. officieren onder zijn leiding werd verijdeld. ,,Ik wens te zeggen dat de keuze van de kiezers met de inzet van iedereen zal worden gehonoreerd. Ik geloof dat alle voorwaarden voor ons aanwezig zijn om voorwaarts te gaan en dat het Portugese volk zich kan verenigen om uiteindelijk een waardig bestaan op te bouwen, door allen op democratische wijze aanvaard", aldus de nieuwe President.

Azevedo

Premier José Pinheiro de Azevedo, een van de kandidaten voor de Portugese Presidentsverkiezingen is thans definitief buiten levensgevaar. De 59-jarige admiraal, jongstleden woensdag getroffen door een zwaar hartinfarct, moet op doktersadvies echter tenminste een half jaar op non-actief. De artsen van het ziekenhuis in Oporto, waar Azevedo ligt, achten het mogelijk dat hij na die periode van rust en herstel zijn werkzaamheden als politicus kan hervatten.

Premier Azevedo zal nog ongeveer drie weken in het ziekenhuis blijven. Pas daarna begint zijn op een half jaar begrote rustkuur.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Grote overwinning voorEanes

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken