Bekijk het origineel

boekbespreking

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

boekbespreking

4 minuten leestijd

 „Wie volhardt tot het einde...",

door ds. C. van der Steen, uitgave Zomer 1 Keuning, Wageningen, 1976 158 blz., prijs ƒ 14,50.

De Hilversumse Hervormde ds. C. van der Steen behandelt in 22 hoofdstukken de Openbaring aan Johannes. Het boek ontstond uit evenveel voor (een deel van) de Hilversumse gemeente gehouden preken.

Tekenend trouwens - met welke welwillendheid men dan ook een boek over Openbaring wil lezen - voor de behandeling van de stof is de vlakheid waarmee Van der Steen bijvoorbeeld over de eerste liefde spreekt. Reductie tot onderlinge liefde, gemeenteleven op een hoog peil! Is dat nu de ,,continuïteit van het evangelie?"

Als we in de vragen van Johannes' tijd onze vragen herkennen, hebben we ook iets aan de destijds gegeven antwoorden, zegt Van der Steen. Dat mag geen onwaarheid heten, maar uiteindelijk bekoort ons Van der Steens uitgave net zo min als de voorspellingen en legpuzzels van allerlei moderne chiliasten die hém zo bang maken. Trouwens, Van der Steen waagt al een polemiek met de kerkvader Ireneus uit de tweede eeuw over de vier dieren!

Velen lieten hun licht al schijnen over het boek der Openbaring. Het mag waar zijn dat eenstemmigheid veelal ontbreekt. Van der Steens uitleg via mythe en volksgeloof bevredigt ons vrij wat minder dan die van bijvoorbeeld De Moor, Brakel of ook wel Conradi. Menige van die uitleggers hebben ons meer te zeggen omdat ze de,,dingen die haast geschieden moeten" niet verwaarlozen.

,,Het boek der Openbaring", 

 door ds. F. Mallan. twee delen, uitgave Mouthaan en Van den Berg, Hendrik Ido Ambacht, totaal 870 blz., prijs ƒ 85,-.

Van heel andere aard dan de hierboven besproken uitgave zijn de twee boeken van ds. F. Mallan, predikant der Gereformeerde Gemeenten in Ned. Totaal 326 samenspraken - eerder opgenomen in „De Wachter Slons" - werden compleet uitgegeven. De schrijver wil niet zozeer uitwendige verklaring dan wel stichting met wat in Openbaring aan lering, bemoediging en vertroosting te vinden is.

In het geheel van dit meer stichtelijk karakter der lectuur heeft ds. Mallan in tegenstelling tot het hierboven besproken boekwerkje - oog voor de details in de tekst. Hij houdt vooral de kanttekening aan als richtsnoer der verklaring.

Een zakelijke, beknopte uiteenzetting en wederlegging van dwalingen zoals bijvoorbeeld Brakel die gaf, moet men niet verwachten in deze samenspraken. Het wijzen op Christus als de enige Fontein des Levens gaat gepaard met tal van waarschuwingen voor onze donkere tijden. De stijl van ds. Mallan kennende zal het de lezer niet verwonderen dat hij zo en nu en dan welgemeend uithaalt naar ,,zoveel bekeerde mensen" die er tegenwoordig zijn en naar de mens die zichzelf in de benauwdheid brengt en er zichzelf wetr uitredt.

Zo móeten ook predikanten het nogal eens ontgelden, van wie men nooit met de eigen zielservaring naar voren mag komen. Dat komt dan omdat die mensen de bevinding missen en daarom zijn ze er zo vals tegen.

De gedurige klacht over het ontbreken van de zuivere prediking die zeer zeldzaam is kunnen wij delen. Anderzijds worden prediking en mens niet getoetst aan ónze normen. En wie Gods werk veracht, wacht veel duisternis.

De uitgever zorgde voor een nette uitvoering. Deze boeken zullen hun weg wel vinden. We kunnen ze uiteindelijk liever aanbevelen dan het hierboven besproken werkje.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

boekbespreking

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken