Bekijk het origineel

Alle hartoperaties geslaagd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Alle hartoperaties geslaagd

Luchtbrug een succes

4 minuten leestijd

HOUSTON — Alsof het geen moeite heeft gekost, zo verloopt tot nog toe de eerste reis van de hartpatiëntenluchtbrug naar Houston in Texas. Vooral nu de operaties en de kritieke fase erna voorbij zijn en de zeven patiënten om wie het allemaal gaat, zonder complicaties te hebben gehad bezig zijn met hun herstel, zijn de uren van ingespannen wachten op berichten uit het ziekenhuis voorbij.

De echtgenotes van de zeven patiënten gaan nu twee maal per dag bij hun mannen op bezoek terwijl zij tevoren voortdurend klaar stonden om naar het ziekenhuis te gaan. Hun gevoelens over wat er met hun mannen is gebeurd en over de artsen en verpleegsters in het ziekenhuis worden uitsluitend in superlatieven uitgedrukt.

Texas heeft de naam dat alles er groter en beter is, en de Texanen laten niet na om dat beeld te onderstrepen. In het grote medisch centrum in Houston, waarvan het St. Luke's Episcopal ziekenhuis een zelfstandig onderdeel is, heeft men in ieder geval kans gezien om dat beeld in dubbel opzicht waar te maken. Men bedrijft er topgeneeskunde en men doet dit of het de gewoonste zaak van de wereld is, in een ongedwongen en ontspannen sfeer, die gunstig werkt op zowel de patiënten als hun familie. Van de organisatie die er achter zit, is weinig te merken.

Dokter Coóley

Dokter Denton Codey, de hartchirurg, die de Nederlandse patiënten heeft geopereerd en die de Nederlandse hartpatiënten vereniging heeft toegezegd, 25 Nederlandse patiënten per maand te kunnen opereren en eventueel zelfs meer. heeft verklaard dat deze eerste zeven Nederlandse patiënten zieker waren dan de patiënten die hij gewoon is te behandelen. Medisch-technisch heeft dit echter geen grote problemen opgeleverd. De Nederlandse hartchirurg dokter P. J. van der Schaar, die als medisr.h-begeleider de reis meemaakt, zei over dokter Cooley dat zijn grootste pluspunt de snelheid is waarmee hij opereert. Hierdoor duurt de operatie aanzienlijk korter dan gemiddeld in Nederland en de patiënt blijft in, aanmerkelijk betere conditie. Dokter Van der Schaar meende dat gezien de goede toestand van de patiënten complicaties tijdens het verdere verblijf in het ziekenhuis normaal gesproken zich niet meer zullen voordoen.

Hij zei verder dat hij in het St. Luke's ziekenhuis heeft geconstateerd, dat hartpatiënten in Nederland in een later stadium van hun ziekte worden geopereerd dan in Houston. ,,Daarmee is het risico duidelijk toegenomen", aldus de Nederlandse hartchirurg. Volgens hem betekent dit ook dat er in Nederland eigenlijk nog meer hartpatiënten zijn die met een operatie kunnen worden geholpen, dan de officiële cijfers aangeven.

„Rustige haast"

Over de vliegreis zei dokter Van der Schaar, dat die voor de patiënten aanzienlijk minder belastend is geweest dan hij tevoren had gedacht.,,Bovendien is de opvang in het ziekenhuis zeer goed", voegde hij daaraan toe. ,,Opvallend is ook hoe weinig tijd men hier nodig heeft voor het noodzakelijke vooronderzoek. De mensen hier zijn bereid hard te werken als het nodig is, maar het gaat nooit op een jachtige manier".

In het ziekenhuis werken Nederlands sprekende vrijwilligers die de patiënten met taal- en andere problemen helpen. Een van hen is de 29-jarige uit Apeldoorn afkomstige Leny Trichel. Zij en haar Amerikaanse man Mickey, hebben zondagavond de hele Nederlandse groep thuis ontvangen. Leny Trichel is voortdurend bij de Nederlandse vrouwen geweest, ook in de moeilijke momenten voor, tijdens en vlak na de operaties. De Nederlandse vrouwen zijn vol bewondering voor de manier waarop zij zich van deze vrijwillige taak, waarvoor zij haar gewone werk tijdelijk in de steek heeft gelaten, heeft gekweten.

Operaties meegevallen

,,Als ik er aan denk hoe ik mij nu al weer voel is het meegevallen maar die periode op de intensive-care afdeling na de operatie heb ik het wel erg zwaar gehad".

Diy zei maandagmiddag in Houston de 53-jarige heer J. Baars uit Gorinchem over zijn hartoperatie. Hij zat weer naast zijn bed en had al wat kleur op zijn gezicht. Ook had hij die ochtend een stukje op de gang van het ziekenhuis moeten lopen wat overigens door de grote operatiewond nog niet was meegevallen. Ook slapen gaat nog moeilijk omdat hij door die wond nog niet ontspannen kan liggen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Alle hartoperaties geslaagd

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken