Bekijk het origineel

Demonstranten houden van zakelijkheid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Demonstranten houden van zakelijkheid

Een avondje raad in Veenendaal:

4 minuten leestijd

VEENENDAAL — „Burgemeester laat ons 's nachts niet in ons hemd staan", deze kreet was te lezen op een van dé demonstratieborden van het actiecomité uit de Veenendaalse Zandstraal, dat de overlast van de tot laat in de nacht geopende bars in zijn straat meer dan zat is.

Aan de problemen rond de overlast van uitgaansgelegenheden in Veenendaal werd gisteren in de raadsvergadering aandacht geschonken. De vestiging van een groot aantal bars in het centrum van Veenendaal is het gevolg van de verstedeling van het dorp. Veenendaal heeft niet langer het karakter van een agrarisch-ambachtelijke gemeente, zoals burgemeester P. Bode het uitdrukte; Veenendaal is een echte streekgemeente geworden. Zo werd het dorp ook een van de belangrijkste regionale uitgaansgemeenten. De aanwezigheid van het grote aantal bars en de overlast daarvan is een deel van de bevolking echter een doom in het oog. Voor de raadsvergadering demonstreerden een groep bewoners van het Zandstraatcomité, gesteund door sympathisanten op de trappen van het gemeentehuis. De meegebrachte borden spraken duidelijke taal: „Bars oké, maar wij onze rust", en „Leven en laten leven ook in de Zandstraat". De demonstranten namen hun borden mee naar de raadszaal wat voor een ongewone aankleding van de raadsvergadering zorgde.

Publiek

Opmekelijk was trouwens ook het grote aaatal belangstellenden, meer dan hondferd, dat de vergadering bijwoonde. Het publiek was het met de gang van zaken tijdens de vergadering, en vooral bij de behandeling van het agendapunt over de baroverlast, vaak duidelijk niet eens. Men vond dat er teveel een politieke zaak van gemaakt Werdr Zij zitten met de feiten. Die feiten zijn dat de bars een onverantwoorde geluidsoverlast veroorzaken, dat de veiligheid van omwonenden in het geding is en dat het optreden van de barbezoekers soms beneden peil is. Wateren tegen' woningen is geen zeldzaam verschijnsel en lawaai tot diep in de nacht is niét ongewoon. De verhitte discussie waarbij vooral de gemeenteraadsfracties van AR/CH en SGP elkaar meermalen in de haren vlogen, vonden bij de toeschouwers weinig weerklank. Zo vonden sommigen het voorstel van de SGP om de bars 's zondags te laat sluiten en door de week een sluitingsdatum om middernacht in te voeren niet ter zake doende. Dat was volgens hen partijpolitiek. Enige raadsleden putten zich ook uit in verklaringen over hun politieke daden van jaren geleden. De een had tien jaar geleden zus gestemd over zaken die de bars betreffen, anderen stemden zo.

Onnavolgbaar

Bepaalde uitspraken riepen ook de hilariteit op. Zo sprak burgemeester Bode, toen de mogelijkheid van isolatie van wanden aan de orde kwam, de volgende woorden: „Daar sta ik achter, we moeten alles doen om isolatie te vóórkomen". Gelukkig herstelde hij zich snel van deze verspreking. Het goochelen met cijfers over maximaal toégestande geluidshinder was voor een ieder een onbegrijpelijke zaak. Eerst gaf de burgemeester toe dat de geluidshinder te grote vormen aanneemt. Later kwam hij met cijfers van de Consumentenbond die een grotere mate van geluidshinder acceptabel acht. Moeilijk! Politiek De burgemeester stelde dat de gebeurtenissen geplaatst moeten worden in het kader van „Mens en samenleving in onze tijd". Op de publieke tribune werd gemompeld dat men dit ook al gedacht had De AR/CH fractie wilde vanuit haar achtergrond barbezoek niet verbieden. Excessen moeten echter voor-, komen wordeir. Finaal' tegenover'! deze mening stond de SGP die duidelijk aantoonde tegen de achtergrond van haar principes barbezoek af te wijzen. Deze tegenstelling en andere echte politieke verschillen waren volgens aanwezigen echt zaken die het probleem niet raken. Het gaat om de overlast. Volgens velen is de aanwezigheid van de bars op zich niet afkeurenswaardig. Je moet er geen hinder van ondervinden, dan wordt het allemaal even anders. ,,Het is echt niet zo dat we de bareigenaars het licht niet in de ogen gunnen", aldus een van de toeschouwers. Overigens werden ook andere geluiden gehoord. Deze geluiden waren de weeritnk van .de verklaringen van de SGP. Sluiten alstublieft!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 13 Pagina's

Demonstranten houden van zakelijkheid

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 13 Pagina's

PDF Bekijken