Bekijk het origineel

Feestbundel bij afscheid prof. S. van der Linde

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Feestbundel bij afscheid prof. S. van der Linde

3 minuten leestijd

Met ingang van 1 september a.s. is eervol emeritaat verleend aan prof. dr. S. van der Linde, gewoon hoogleraar in de geschiedenis van het Gereformeerd protestantisme en tevens vanwege de Hervormde Kerk docent in de vaderlandse kerkgeschiedenis aan de theologische faculteit van de Rijksuniversiteit te Utrecht.

Ter gelegenheid van dit afscheid wordt hem een feestbundel aangeboden, „Wegen en Gestalten in het Gereformeerd protestantisme", uitgegeven door Ton Bolland BV te Amsterdam en samengesteld door de Hervormde predikanten dr. W. Balke (Den Ham), ds. H. Harkema jr. (St.-Philipsland) en prof.dr. C. Graafland. Prof. Van der Linde heeft in en buiten ons land grote vermaardheid gekregen als kenner van de Nadere Reformatie, die hij overigens niet zonder meer in haar geheel positief waardeert. Hij wijst er op, dat de nadagen er van (vooral de late achttiende eeuw) toch wel op een ander spoor ging dan de vroege vertegenwoordigers, die zich nauwer aansloten bij de Calvijnse reformatie. De bundel bijdragen, die 300 bladzijden zal tellen en ƒ 39,50 gaat kosten, bevat ruim twintig bijdragen van kerkhistorici uit binnen- en buitenland, van leerlingen en collegae en uiteraard van zijn drie broers, die ook allen theoloog zijn. Zijn oudste broer, de Amsterdamse emeritus ds. H. van der Linde, schrijft over Wilhelmus van Eenhoorn. Zijn jongste broer, de vroeger Hervormde; thans rooms-katholieke Nijmeegse hoogleraar dr. H. van der Linde tekent voor een bijdrage „Luisterend naar de God van Israël" en de Utrechtse zendingshoogleraar van' de Zeister Broedergemeente dr. J. M. van der Linde opent een reeks artikelen met „Een man die een eigen weg ging", kennelijk een biografie van prof. Simon van der Linde. Van de vele andere medewerkers noemen wij prof. Wilhelm Neuser (over de Avondmaalsbrief van Zwingli aan Thomas Wyttenbach), prof, W. van't Spijker (over de eenheid van Oud en Nieuw Verbond bij M. Bucer), drs. A. Vergunst over Godefridus Udemans en prof. Otto J. de Jong over Voetius' laatste naneef. Ook de (oud)-collega's van de Utrechtse faculteit G. P. van Itterzon, C. Graafland, W. C. van Unnik en H. Jonker schreven een artikel in ,,Wegen en gestalten", evenals de Zwitser G. W. Locher en de Amerikanen J. Tanis en M. Eugene Osterhaven. Ds. Harkema jr. verzorgt de bibliografie van de scheidende hoogleraar, wiens opvolger — als die er tenminste zal komen — op dit moment nog niet wordt genoemd. Prof. Van der Linde (geb. 1905) is o.m. predikant geweest te Lopik, zendingspredikant vanwege de Geref. Zendingsbond in Indonesië en predikant te Loenen aan de Vecht. Op 1 oktober 1954 volgde zijn benoeming tot lector aan de universiteit in de Domstad en in 1956 werd hij buitengewoon hoogleraar. terwijl hij sinds 1 januari 1959 als gewoon hoogleraar aan deze faculteit was verbonden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 13 Pagina's

Feestbundel bij afscheid prof. S. van der Linde

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 13 Pagina's

PDF Bekijken