Bekijk het origineel

Franse soldaten slaan de hand aan de ploeg

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Franse soldaten slaan de hand aan de ploeg

President Giscard noemt droogte ramp

2 minuten leestijd

PARIJS — Franse dienstplichtigen hebben woensdag de wapens afgelegd en de ploeg ter hand genomen om in een groot aantal streken van hun land te helpen bij de oogst, die getroffen wordt door de ergste droogte uit de recente geschiedenis.

Op last van minister van Defensie Bourges, hebben dienstplichtigen uit landbouwgebieden speciaal groot verlof gekregen om de familie thuis, op het land te helpen.

President Giscard D'Estaing heeft de situatie woensdag als een „nationale ramp" aangemerkt.

Op de kabinetsvergadering van woensdag verklaarde de president dat het land een offer moet brengen om de levensstandaard van de plattelandsbevolking op peil te houden in de mate waarin de nood van werklozen wordt verlicht.

Profijt

De SNCF, de Franse Spoorwegen, zullen extra treinen inleggen om veevoer te brengen naar veeteeltgebieden waar de droogte kudden bedreigt.

Wie in Frankrijk van de droogte profiteren, zijn de cafe's en winkels waar apparatuur voor airconditioning en ventilatoren worden verkocht. In deze branche is in een paar weken de omzet bereikt die er was in de voorgaande tien jaar.

Dranken

Veel Franse winkels hebben geen mineraalwater, bier en frisdrank meer. De bierbrouwers hebben zich van de media bediend om mee te delen dat de voorraad van hun produkt weer gauw zal zijn aangevuld. Op de Parijse effectenbeurs noteren de bier- en mineraalwateraandelen steeds hoger. In de nacht van dinsdag op woensdag was het met de temperatuur in de hoofdstad net zo: ruim 23 graden, wat in geen nacht sinds 1873 — toen men begon op te schrijven — is voorgekomen.

Het peil in de rivieren is nog nooit zo laag geweest. Ten zuiden van Lyon is de normaliter snel stromende en gevaarlijke Rhone gemakkelijk doorwaadbaar.

Bosbrand

Bosbranden richten in veel gebieden van Frankrijk verwoestingen in het landschap aan. Donderdag gaan 5 miljoen Fransen op vakantie en de regering bezweert hen toch vooral zuinig te zijn met water en voorzichtig te zijn in de bossen.

In Parijs bezette een groep arbeiders van de Renault-automobielfabrieken de administratieve gebouwen om te protesteren tegen de „onverdraaglijke hitte" in de assemblagehallen. Soortgelijke acties zijn uit andere Franse steden gemeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 13 Pagina's

Franse soldaten slaan de hand aan de ploeg

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 13 Pagina's

PDF Bekijken