Bekijk het origineel

Goodrich dreigt ons land te verlaten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Goodrich dreigt ons land te verlaten

Ultimatum aan regering en vakbonden

5 minuten leestijd

UTRECHT — De Raad van bestuur van B. F. Goodrich in Amerika vergadert op 19 juli aanstaande. Deze zal dan beslissingen nemen over de toekomst van Goodrich-Vredestein in Nederland. De Nederlandse regering moet haar standpunt dus voor die datum bekend gemaakt hebben.

Er bestaat nog een kans op overeenstemming als regering en vakbonden zich positief opstellen tegenover de wensen en verlangens van Goodrich. Maar als dat laatste niet het geval blijkt, zal Goodrich zich uit Europa terugtrekken.

Men denkt daarbij aan een periode van anderhalf jaar waarin geprobeerd zal worden, de bedrijven te verkopen en — als dat niet mogelijk is — in eenlater stadium geleidelijk te sluiten.

Dit blijkt uit een redevoering die de algemeen directeur van Vredestein Doetinchem bv, de heer J. B. Verbrugge, woensdag voor het 700 man tellende personeel van deze bandenfabriek heeft gehouden en die donderdag door Goodrich- Vredestein is gepubliceerd.

De heer Verbrugge zei, dat B. F. Goodrich al sinds begin 1975 probeert, een eind te maken aan de verliesgevende situatie van de Europese vestiging. De laatste maanden ver iest het concern in Nederland ongeveer ƒ 1,3 miljoen per maand. Omdat B. F. Goodrich voor 100 procent eigenaar is van de bedrijven in Europa, moeten de negatieve Europese resultaten worden geconsolideerd in de balans van Goodrich Amerika. De Europese resultaten kunnen daarentegen buiten de Amerikaanse balans blijven als Goodrich minder dan de helft van de aandelen heeft.

Afgewezen
Op vijftien april van dit jaar, aldus de heer Verbrugge, hebben de vakbonden en de plaatselijke ondernemingsraden elk voorstel tot reorganisatie afgewezen. Op 22 april bevestigde het ministerie van Economische zaken aan de vakbonden, dat Goodrich tweederde van zijn belangen had aangeboden aan de Nederlandse regering en dat de regering bereid was, dit aanbod in overweging te nemen. Vervolgens verlangde EZ een eigen accountantsonderzoek. Dat werd uitgevoerd door Kleinveld-Kraayenhof en op 10 juni was alle informatie in handen van het ministerie van Economische zaken.

De heer Verbrugge verklaarde voorts, dat de Nederlandse regering op 16 juni heeft aangeboden voor eenderde deel te nemen in de General product-bedrijven en in de bandenfabriek Doetinchem. Verder wilde zij een bedrag beschikbaar stellen voor herstrukturering en een achtergestelde lening, op voorwaarde dat er herstruktureringen zouden worden uitgevoerd in Heveadorp en Maastricht met sluiting van Loosduinen. Bij wijze van alternatief stelde de regering de bouw van een nieuwe fabriek in de omgeving van Arnhem voor met sluitingvan de vestiging in Loosduinen. 'Daarbij wildé ze dan door haar eenderde deelneming in General Products en Doetinchem (en niet in de autobandendivisie) beslissende invloed uitoefenen op het management (de leiding), de managementskeuze en op de beslissingen van het management. „Dit is voor Goodrich onaanvaardbaar", aldus de heer Verbrugge.

Op 18 juni heeft de regering volgens de heer Verbrugge verklaard, dat ze een deelneming in het gehele bedrijf (inclusief de autobanden) zou overwegen en bevestigde zij het idee van een nieuwe fabriek in de omgeving van Arnhem.

Op 22 juni is er een gesprek geweest tussen de aandeelhouder (Goodrich Akron) en het ministère van Economische zaken en op 23 juni tussen de aandeelhouder en minister Lubbers. De heer Verbrugge vatte de resultaten van dit gesprek als volgt samen: het aanbod van de regering van 16 juni was voor Goodrich niet aanvaardbaar en Goodrich wilde zich, als niet aan zijn eisen tegemoet werd gekomen, uit Nederland terugtrekken. Bij deze gelegenheid bood Goodrich de regering het volledige eigendom aan.

Nog een paar data: op 24 juni gesprek minister-vakbonden, op 25 juni een kabinetsbespreking en op 26 juni gesprekken tussen het ministerie en de vakbonden.

Uit alles blijkt, aldus de heer Verbrugge, dat de regering niet voor 100 procent meent te kunnen deelnemen, maar dat andere mogelijkheden wel in studie blijven.

Verontwaardiging

De vakbonden hebben zeer verontwaardigd gereageerd op de mededeling van de kant van Goodrich dat Goodrich zich uit Europa terugtrekt tenzij de Nederlandse regering voor 19 juli haar standpunt bekend heeft gemaakt en regering en vakbonden „zich positief opstellen" tegenover de wensen van Goodrich.

De heer S. Weidenaar van de Industriebond CNV verklaarde geen heil meer te zien in overleg met de Amerikanen. ,,Wat hier gebeurt is onvoorstelbaar. Laat die Amerikanen nu maar zo snel mogelijk wegwezen. Dit spant na vijfjaar ellende wel de kroon".

Volgens Weidenaar moet de Nederlandse overheid nu maar zo gauw mogelijk Vredestein van Goodrich kopen. Hoe eerder de Amerikanen het veld ruimen hoe beter. Maar daarna zijn de problemen nog niet de wereld uit. „Alleen met geld voor de verkoop komen we er niet. Het probleem zal zijn goede managers voor het bedrijf te vinden", zo zei hij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Goodrich dreigt ons land te verlaten

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken