Bekijk het origineel

Rol vredesmacht blijft onduidelijk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Rol vredesmacht blijft onduidelijk

Evacuatie Russen uit Beiroet

4 minuten leestijd

BEIROET/CAIRO — Ongeveer 1.500 Soedanese en Saoedische militairen, van de Arabische Vredesmacht, hebben donderdag de rand van de Libanese hoofdstad Beiroet bereikt.

De commandant van de Vredesmacht, de Egyptische generaal Mohammed Hassan Ghoneim, verklaarde dat diezelfde dag een bestand inging, zijn woorden werden echter ontkracht door het geluid van artillerievuur. Het is niet bekend wat de rol van de nieuw-aangekomen troepen zal zijn. Libische en Syrische eenheden, ook deel van de Vredesmacht en al sinds een week in Beiroet, hebben nog geen poging gedaan de gevechten tussen rechts en links Libanon een halt toe te roepen. Hun inspanningen de luchthaven van de hoofdstad weer voor het luchtverkeer open te stellen hadden slechts een kortstondig resultaat.

Gebrek

Het belegerde Palestijnse vluchtelingenkamp Tel Al-Zaatar, aan de zoom van Beiroet, hield donderdag stand tegen nieuwe aanvallen van rechtse troepen maar water, voedsel en geneesmiddelen raakten op, zo zei een Palestijnse woordvoerder. Het Palestijnse persbureau WAFA meldde dat veel gewonden al waren gestorven door het gebrek aan medicijnen.

WAFA gaf verder een lange opsomming van vermeende gruweldaden in het naburige kamp Jisr Al-Basja, dat woensdag door rechts werd veroverd. Volgens WAFA waren gewonden metbajonetsteken om het leven gebracht, waren talloze vrouwen en kinderen gedood en verkracht en grote aantallen mannelijke overlevenden gefolterd en geëxecuteerd.

Een rechts radiostation berichtte dat op het slagveld van Jisr Al-Basja 48 lichamen waren gevonden van onder meer Somaliërs, Irakezen, Egyptenaren en Jemenieten. Drie Egyptenaren waren gevangen genomen.

Wraak

Van het gevecht en zijn nasleep was geen neutraal verslag voorhanden. Waarnemers menen echter dat de linkse beschuldigingen reprasailles tegen Christenen en Christelijke Gemeenschappen zouden kunnen ontlokken. Het Palestijnse blad „Falastin Al-Thamra" schrijft donderdag dat het centrale commando van het Links-Palestijnse Verbond inderdaad heeft besloten „afschrikkende militaire maatregelen" te treffen in bepaalde gebieden om de inneming van Jisr Al-Basja te wreken.

Het commando had verder besloten elk staakt-het-vuren te negeren in verband met de rechtse acties tegen de Palestijnse kampen. En het zou geen enkel besluit van de Arabische Liga over Libanon aanvaarden voordat Syrië ertoe was gebracht zijn meer dan 10.000 militairen onmiddellijk uit Libanon terug te trekken.

Intussen is de secretaris-generaal van de Liga, Machmoed Riad, naar Beiroet vertrokken om de Libanese partijen te overreden tot een bestand. De ministers van Buitenlandse Zaken van Bahrein en Tunesië vergezellen hem. De reis van de drie volgt op een desbetreffend besluit van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Liga, die woensdag op een spoedzitting bijeen waren.

Evacuatie

 De Russische ambassade in Beiroet is donderdag begonnen met de evacuering van Sowjet-onderdanen uit Libanon. De Russen gaan per schip, vanuit de havenstad Sidon. Een eerste groep van 115 personen is al in Sidon aangekomen

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Rol vredesmacht blijft onduidelijk

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken