Bekijk het origineel

Met pop op het verkeerde spoor

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Met pop op het verkeerde spoor

4 minuten leestijd

<br />

Jan, ga je vanavond mee? Geweldig jôh, wat zullen we een schik hebben. In de „Vergulde doedelzak" speelt vanavond een beroemde band popmuziek Wat zullen we een fijne avond hebben. Om acht uur kom ik je halen.

Weg is Klaas... Jan had géén tijd om iets te zeggen. Hoewel hij wilde dat eigerüijk ook niet. Zijn gedachten werken op volle toeren. „Wat zou die „ouwe" er van zeggen. Mag ik daar wel naar toe. Wel gezellig, Lia zal er ook wel zijn. Frans en Kees zullen ook wel gaan. Ik heb een gedoopt voorhoofd".

Jan, kom je beneden, het eten is klaar... Er wordt gezellig getafeld en gepraat. Vader neemt de Bijbel en leest: Demos heejt mij verlaten en de tegenwoordige wereld lief gekregen. Hé, waarom blijft dat nu haken in zijn gedachten? Verlaten-lief gekregen-wereld. Jan krijgt het warm.

Zeven uur.. half acht.. het huiswerk lukt niet wereld,., lief gekregen .. Demos.. Maatjoh, ben je zover? Daar is Kees al. ,Jk zeg het. Nee, ik zeg niets. Als we er geweest zijn praat ik wel. Je moet alles toch onderzoeken, niet zwaar op de hand zijn. Doe niet zo kwezelachtig". Het stormt in Jan. Waarom? Is dat nu zo erg? Ja, want wat is popmuziek eigenlijk. Misschien vind je wel dat dergelijke muziek onschuldig is. Een beetje schreeuwerig, maar verder, och dat valt best mee. Laatje niet voor de gek houden! Ik heb hierover gelezen en wil dit aan jullie doorgeven.

Enkele musici van deze muziek hebben daarvan zelf gezegd: „Als liet maar keihard en suringend is". „Pop is sex en je moet er de jeugd mee in hun gezichten timmeren". Twintig jaar geleden begon men met deze haatmuziek. Een neger schreef het nummer „Rock 'n roll" (rollende rotsblokken). Een lied vol van haat. Onder de rollende rotsblokken wilde hij de blanke maatschappij verpletteren.

Popmuziek heeft te maken met het oerinstinct van de mens. Het heeft hetzelfde ritme als de muziek van de primitieve volken. Die gebruiken het bij de verering van hun goden, waarbij ze in extase raken. Deze muziek is beïnvloed door Oosterse religies.

Beweging, extase en beumstzijnsvemauwing wekt popmuziek. De hersens raken in de war en gaan impulsen geven aan andere organen. Vooral de klieren worden uit balans gebracht waardoor de zuurstof in de hersens minder wordt. Een behaaglijk gevoel, andere werkwijze van de hormonen met als gevolg sexuele uitspattirigen - ziedaar de gevolgen. De muziek is heftig, venijnig met een fel ritme.

In veel van de gezongen en gespeelde liedjes wordt de Heere Jezus bespot en Satan vereerd. Sommige liedjes lijken positief (evenals bijvoorbeeld de film Jesus Christ Superstar) maar zijn dat beslist niet. Het evangelie wordt helemaal niet verteld of verdraaid.

Overdreven ?? Luister maar eens naar dit stukje geschreven naar aanleiding van het popfestival in het Kralingse Bos te Rotterdam in 1970: „Popmuziek, oosterse mystiek en verdovende middelen houden drie lange dagen tienduizenden Jongeren in hun magische greep. De uitdrukkingen op de gezichten zijn extatisch, vol aanbidding, het lijkt net alsof een collectieve hypnose over de massa is gekomen. De nieuwe goden van de tijd, waarvoor wordt geknield, gedanst, gebeden. De jeugd, die bijbel en kerk heeft losgelaten, vlucht nu in de religieuze verdoving van het tijdelijk genot".

Hier nog een gedeelte uit het chr. geref. jeugdblad „Tijdsein"; „Met verbazing kijken de linkse denkers naar de zich nu ontwikkelde toestand. En opeens begrijpen ze het: Als er ergens een plaats, een middel is om toe te slaan, dan is het hier. Wanneer Je de jeugd binnen het bereik van deze muziek brengt, slaat ze volledig los van haar milieu. En als de banden met kerk en gezin zijn doorgesneden, ligt er een terrein braak, waar gebouwd kan worden aan de revolutie. En die revoluiie breekt door". Popmuziek brengt: meer druggebruik, meer sexmisbruik, extase, hysterie, revolutie, aanhangen Oosterse religies, verering Satan, belachelijkmaking van Jezus Christus, en daarom: ZONDE TEGEN GOD, onze SCHEPPER

Daarom jongelui, let op: Popmuziek is een dodelijk vergif! Prooi van deze muziek is de jeugd

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Met pop op het verkeerde spoor

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken