Bekijk het origineel

Israël bereid tot vrijlating Capucci

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Israël bereid tot vrijlating Capucci

Situatie bij de gekaapte luchtbus

2 minuten leestijd

KAMPALA — De onderhandelingen over de vrijlating van de resterende 110 gijzelaars op de luchthaven van Entebbe zijn vrijdag voortgezet.

Volgens diplomaten voeren de Franse ambassadeur Pierre Renard, de Somalische ambassadeur Hasji Abdoela en de Oegandese president Idi Amin overleg op een landingsbaan in de buurt waar de gijzelaars verblijven.

Indien het patroon van de afgelopen dagen wordt herhaald zullen de kapers af en toe het gebouw uit komen en op de landingsbaan aan de gesprekken deel nemen.

In de Keniase hoofdstad Nairobi staat een vliegtuig van Air France gereed om eventueel weer vrijgelaten gijzelaars te gaan ophalen. De kapers lieten woensdag eerst 47 gijzelaars vrij en donderdag nog eens 101.

Israël

De resterende gijzelaars zijn Israëli's, personen met dubbele nationaliteit die naar wordt aangenomen banden met Israël hebben en de 12 bemanningsleden van de „luchtbus".

Israël heeft nu tot zondag 12.00 uur de tijd gekregen om op de eisen in te gaan. Behalve Fransen bevonden zich onder de 101 vrijgelaten gijzelaars personen met de volgende nationaliteiten: Deens, Libanees, Grieks, Frans, Marokkaans, Brits, Japans, Australisch, Amerikaans, Nederlands, Turks, Spaans, Roemeens, Colombiaans, Braziliaans, Canadees, Egyptisch en Nieuw-Zeelands.

Later is vanuit diplomatieke bron vernomen dat een functionaris van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) op weg is naar Oeganda om deel te nemen aan de onderhandelingen.

De functionaris, Hani El Hassan, is politiek adviseur van PLO-leider Yasir Arafat en is na overleg met Arafat en de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean Sauvagnargues per vliegtuig vanuit Cairo vertrokken.

Volgens een diplomaat hebben de PLO-bemoeienissen in de kapingsaffaire een tweeledig doel: de onderhandelingen tot een goed einde brengen en herstel van de autoriteit van de PLO in Palestijnse aangelegenheden.

Intussen is Israël vrijdagmorgen geheime onderhandelingen begonnen om de vrijlating van de 110 gijzelaars te bewerkstelligen. De onderhandelingen geschieden via Franse kanalen. dat de bereidheid tot onderhandelen nog niet betekent dat zij op alle eisen van de kapers zal ingaan.

Tot dusver was het Israëlische beleid ten aanzien van terreuracties zodanig, dat nooit met terroristen werd onderhandeld. Het land heeft echter nog nooit voor een situatie als deze gestaan en besloot daarom ook van het gebruikelijke beleid af te wijken.

„Wanneer het vliegtuig op Israëlische bodem stond zou het besluit over de te ondernemen stappen stellig anders zijn uitgevallen", aldus minister van verkeer Yaacobi.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Israël bereid tot vrijlating Capucci

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken