Bekijk het origineel

STAKINGEN

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

STAKINGEN

2 minuten leestijd

<br />

De vervoersfederatie NVV/NKV heeft met haar stakingsactie in de Amsterdamse en Rotterdamse havens het kabinet een schot voor de boeg gegeven. Duidelijk heeft zij het kabinet laten weten dat ze niet bereid is een loonmaatregel te accepteren.

Daarmee draagt deze staking een uitgesproken politiek karakter. De stakers verzetten zich tegen het kabinet dat kort geleden door het parlement gemachtigd Is een loonmaatregel uit te vaardigen. Evenals de blokkade-acties van boeren, binnenschippers en vrachtrijders, zijn ook deze stakingen van havenarbeiders onverenigbaar met de rechtsorde.

Volgens de organisatoren was de staking geslaagd te noemen, ondanks het feit dat de CNV-bond niet meedeed. Deze bond heeft echter in de havens maar een geringe aanhang. Bovendien is bekend dat de havenarbeiders veelal hun handen erg los hebben zitten. Wie onder hen niet mee wil doen met een staking, loopt grote kans op een pak slaag.

De stakingsleiders zeggen dan wel met een mooi woord dat de solidariteit onder de havenarbeiders erg groot is, maar daar zit ook een heel stuk intimidatie achter. Bovendien moeten we niet vergeten dat met dit warme weer, een middagje vrij aantrekkelijke perspectieven opent.

Het belangrijkste motief om te gaan staken was echter zonder twijfel het verlangen naar loonsverhoging. Wie voor een flinke loonsverhoging pielt, krijgt gauw een hoop volk achter zich. Het behoeft ons daarom niet te venwonderen dat de protestactie in de havens gistermiddag een succes geworden is.

Toch zou het voor alle partijen duidelijk moeten zijn dat onze economie met zijn vele werklozen, een loonsverhoging zoals het FNV thans eist, niet dragen kan. Dat is geen vrolijke boodschap, maar het is wel de werkelijkheid. De leiding van het FNV zou de moed moeten hebben om haar leden van die werkelijkheid te overtuigen. Daarvan Is echter geen sprake.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

STAKINGEN

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken