Bekijk het origineel

Steun onderzoek door grote boeren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Steun onderzoek door grote boeren

Ir. Lardinois

2 minuten leestijd

LEEUWARDEN — De Europese landbouwcommissaris ir..P. J. Lardinois is van mening dat Brussel ter bestrijding van de zuiveloverschotten best financiële steun mag geven aan topbedrijven om extra marktresearch en produktontwikkeling te kunnen plegen.

Hij liet zich vrijdag uit in die richting tijdens een lunchbijeenkomst in Leeuwarden ter gelegenheid van het 48-jarige dienstjubileum van directeur B. Kuik. De heer Lardinois sprak de verwachting uit dat hij nog volgende week een pakket van voorstellen bij het Europese Parlement en bij de Europese Raad zal kunnen indienen. Deze voorstellen moeten er toe leiden dat binnen een periode van drie jaar het evenwicht bussen vraag en aanbod in de zuivelsector wordt hersteld.

Financieringsvraagstuk

De landbouwcommissaris toonde zich ingenomen, met het feit dat de georganiseerde landbouw en de zuivel zelf ook een steentje willen bijdragen aan de oplossing van het financieringsvraagstuk. „Ik blijf optimistisch voor wat betreft de ontwikkeling van het gemeenschappelijk landbouwbeleid", zei hij. Een voorwaarde is wel dat de mensen die op lange termijn eigen belangen zien op korte termijn een veer willen laten ten gunste van de door hen voorgestane ontwikkeling. Uit gesprekken met onder andere de COPA (de overkoepelende Europese boerenorganisaties) had ir. Lardinois een duidelijke bereidheid geproefd om zijn thans aan de orde zijnde pakket te schragen. Voor een contingentering van de melkplas voelt het lid van de Europese Commissie niets. „Ik ben daar tegen", zei hij ronduit. Hij zag er een bedreiging in voor de toekomst van de melkveehouderij in Europa. Gelet op de situatie — vele kleine bedrijven — zal een en ander trouwens volstrekt onuitvoerbaar zijn. Voor de acties om een dergelijk systeem ingevoerd te krijgen had ir. Lardinois geen goed woord over. „Mocht het zo zijn dat in Nederland acties worden ondernomen door naar ik begrepen heb een aantal grote boeren dan zal ik niet aarzelen dit asociaal te noemen", liet hij zich ontvallen. Aan een heffing op krachtvoer had hij evenmin behoefte.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Steun onderzoek door grote boeren

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken