Bekijk het origineel

Geschil tussen Bonn en Den Haag blijft

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Geschil tussen Bonn en Den Haag blijft

Over ontwikkelingshulp

3 minuten leestijd

DEN HAAG — De besprekingen die de Westduitse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Hans Juergen Wischnewski, vrijdag in Den Haag heeft gevoerd met staatssecretaris Brinkhorst en minister Van der Stoel, hebben er niet toe geleid dat de meningsverschillen tussen Nederland en West-Duitsland over ontwikkelingshulp, en in het algemeen de benadering van de problemen van de Derde Wereld, veel dichter bij een oplossing zijn gekomen.

Zowel Wischnewski als Brinkhorst verklaarden dat gemeenschappelijk optreden van de negen EEG-Ianden vis a vis de Derde Wereld de voorkeur verdient boven afzonderlijk optreden van elk lid van de Gemeenschap.

Tegenspraak

Maar terwijl de Westduitse staatssecretaris sprak over de wenselijkheid dat beide partijen water in hun wijn doen, legde de Nederlandse staatssecretaris — zonder te spreken over de zevende speciale zitting van de VN-assemblee en de UNCTAD-conferentie in Nairobi - de nadruk op het belang van behoud van eenmaal ingenomen gemeenschappelijke standpunten. (De Nederlandse regering verwijt met name de Bondsrepubliek - die zich in Nairobi, met de VS en Japan, het sterkst verzette tegen de oprichting van een grondstoffenfonds zoals de Derde Wereld wenste - niet de consequentie te hebben getrokken uit het gemeenschappelijk standpunt dat de Negen op de Zevende Speciale Zitting hebben ingenomen).

Volgens Wischnewski zijn de vooruitzichten dat Nederland en de Bondsrepubliek op het punt van de Derde Wereld problemen nader tot elkaar komen ,,gunstig", en is er ,,een kans dat de meningsverschillen niet zo groot blijven als zij in het verleden waren".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Geschil tussen Bonn en Den Haag blijft

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken