Bekijk het origineel

„Slaapzakmoord

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Slaapzakmoord" in Dordrecht opgelost

Bromfiets gaf aanwijzing

2 minuten leestijd

DORDRECHT — De politie van Dordrecht heeft twee arrestaties verricht in de zaak van de vermoorde 22-jarige Franciscus Jansen, wiens in een slaapzak gewikkelde en aan de voeten met tegels verzivaarde stoffelijk overschot donderdag uit de Oude Maas bij Dordrecht werd geborgen.

Eerst werd aangehouden de 19-jarige mej. A. V. uit Dordrecht, later kwam zich uit eigen beweging melden de 20-jarige losarbeider D. E. M. eveneens uit Dordrecht.

Beiden hadden het plan beraamd Franciscus Jansen uit de weg te ruimen, omdat deze zijn vriendin V. zou hebben gedwongen tot prostitutie met buitenlanders. Het stoffelijk overschot werd gevonden een meter of tien uit de oever van de Krabbepolder, een schiereUandje in de Oude Maas. Kort hiervoor had een hoofdagent van politie gemeld dat hij vlak bij deze plaats een bromfiets had aangetroffen, die half op het taluud half in het water lag. Ofschoon de rol van deze bromfiets nog onbekend is, heeft het wel tot oplossing van de zaak geleid.

Aan de hand van het kenteken van de bromfiets kwam de politie erachter dat hij toebehoorde aan mej. A. V. Deze verklaarde dat zij de bromfiets had uitgeleend aan Franciscus Jansen, met wie zij een verhouding had. Later herkende zij ook een knoop, die zij aan zijn broek had gezet. Toen de politie hierna een onderzoek instelde in haar woning, waar Jansen die uit de strafinrichting „De Corridor" in Zeeland (NB) was ontvlucht vaak verbleef, kwam zij tot de ontdekking dat de muren van een kamer pas waren gewit en dat het vertrek bijzonder goed was schoongemaakt. Er werden echter op de scharnieren van een deur toch bloedsporen aangetroffen en in de kelder lag een met bloed bevlekte schoen.

Verdachte

Van dit moment af was mej. V., die eerst als getuige werd beschouwd, verdachte. Zij bekende samen met D. E. M. Franciscus Jansen van het leven te hebben beroofd. M. had zich zondagavond in een kast verborgen toen Jansen mej. V. kwam bezoeken. Nadat hij was gaan zitten, was M. uit de kast tevoorschijn gekomen en had hij hem — vermoedelijk met een stuk ijzer — de schedel in geslagen. De volgende nacht hadden de twee het lijk in een auto naar de Oude Maas vervoerd en het in de rivier gegooid.

Toen de politie vrijdagavond op het punt stond M. te gaan arresteren, kwam deze zichzelf melden omdat het hem, zoals hij zei, toch te moeilijk was geworden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

„Slaapzakmoord

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken