Bekijk het origineel

Israëliërs bevrijden bedreigde landgenoten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Israëliërs bevrijden bedreigde landgenoten

Hulp over afstand van vierduizend kilometer

5 minuten leestijd

TEL AVIV — In een gedurfde actie hebben zondagmorgen Israëlische commando's een einde gemaakt aan de gijzeling van een honderdtal gijzelaars, waaronder vele Israëli's op het vliegveld bij Entebbe in Oeganda. Na de actie, die met grote precisie werd uitgevoerd, zijn de commando's met de gijzelaars in de drie Hercules-transportvliegtuigen, die voor deze actie waren ingezet, na een tussenlanding in Nairobi heelhuids in Tel Aviv teruggekeerd.

De Israëlische commandotroepen die het vliegveld van Entebbe (4000 km van huis hebben bestormd en 102 gijzelaars hebben bevrijd, doodden daarbij minder dan 20 Oegandese soldaten. Tussen zes en 10 Oegandese straaljagers werden in brand geschoten, aldus verklaarde zondag brigadier Dan Sjomron, die het bevel voerde over de Israëlische troepen die bij de bevrijdingsactie betrokken waren. Sjomron zei dat zijn commando's zeven terroristen hebben gedood en dat dat „zo ongeveer alle terroristen zijn, die naar onze mening in Entebbe aanwezig waren".

De Israëli's vochten tegen de terroristen en Oegandese soldaten tijdens hun een uur durende aanval op het vliegveld van Entebbe, aldus luitenant-generaal Mordechai Gur, de Israëlische chef-staf.

Gur en Sjomron voerden samen met minister van defensie Sjimon Peres het woord tijdens een persconferentie. Zij gaven echter weinig details over de militaire actie in Oeganda.

Duitse kapers

Peres bevestigde dat een Duits echtpaar deel uitmaakte van de kapers van de Franse luchtbus. Het beeld van een Duitse man en vrouw die de levens bedreigden van onschuldige Joden was een beeld dat Israël niet kon aanvaarden", zo zei hij. Eerder verklaarde premier Rabin in het parlement dat bij de bevrijdingsactie drie gijzelaars en een Israëlische bevelhebber om het leven waren gekomen. Elf gijzelaars en Israëlische soldaten zouden zijn gewond.

Hoe de gijzelaars precies werden gedood was onduidelijk, zo vertelde de bevelhebber, die de actie leidde.

De Israëlische commando's hadden opdracht gekregen de Oegandese Mig-straaljagers in brand te schieten als uit de sektor, waar zij stonden, op hen zou worden geschoten, aldus Gur. Er werd van die kant geschoten en de commando's vernietigden zes tot 10 straaljagers.

„Wij hebben van te voren met geen enkele regering overleg gepleegd over de actie, wij hebben niemand gevraagd ons te helpen", aldus Peres. Hij gaf echter aan dat enkele Israëlische toestellen in Nairobi nieuwe brandstof hebben getankt.

Niet alle kapers of de terroristen die hen zes dagen geleden in Oeganda versterkten zijn tot nu toe geïdentificeerd. Peres verklaarde echter dat het brein achter de kaping Wadiya Haddad is geweest, een Arabische guerrillaleider die zich heeft teruggetrokken uit het Volksfront voor de bevrijding van Palestina om een meer radicale terreur-brigade op te richten.

Peres noemde de bevrijdingsactie „een beslissend gevecht tegen luchtvaartterrorisme. „Wij houden onszelf echter niet voor ogen dat de terroristen het niet nog een keer zullen proberen", aldus de minister.

„De Israëlische actie bewijst dat vastberadenheid en initiatief en de weigering om toe te geven aan chantage en dreiging met moord, zullen overwinnen", zo zei Peres.

Chef-staf Gur verklaarde verder nog dat de commando's bij de actie „bepaalde trucs" hadden toegepast. Hij trad echter niet in details.

Gijzelaars

Professor Yosef Gross uit Tel Aviv, de voorzitter van het comité dat de families van de gijzelaars vertegenwoordigde, vertelde dat hij door minister van verkeer Gad Yaacobi telefonisch van het optreden in kennis was gesteld.

„De reactie was moeilijk te beschrijven. We hebben alle gezinnen opgebeld. Zij (de kaping) is een welkome mislukking gebleken."

De schoonzuster en 6-jarig oomzeggertje van Gross bevonden zich onder de gegijzelde passagiers. Voordien waren de namen van de slachtoffers geheim gehouden.

Het Israëlische publiek hoorde voor het eerst van de operatie in een extra-uitzending van de radio-nieuwsdienst van het leger om 2 uur zondagnacht onze tijd.

Mensen op straat in Tel Aviv — de zondag is er gewone werkdag — waren opgetogen. „Da's geweldig nieuws", zei een man. „Het beste nieuws in jaren. We hadden het wel nodig".

De radio besteedde een groot deel van zijn ochtendprogramma aan de actie en haar bijzonderheden en reactie uit de wereld. Premier Rabin was op Lod aanwezig om de inzittenden van de vliegtuigen te verwelkomen.

Bij de aankomst van redders en geredden loeiden de sirenes en juichten de werknemers op het vliegveld. Het eerste Israëlische militaire transportvliegtuig landde even voor acht uur plaatselijke tijd (07.00 uur onze tijd) op het vliegveld Ben Goerion.

De inzittenden werden meteen weggebracht voordat journalisten met hen konden spreken. Op de bijzonderheden was militaire censuur ingesteld.

Premier Rabin en zijn ministers dronken zondagochtend in juichstemming een glas nadat zij vernomen hadden dat de operatie was gelukt. Zij hadden de hele nacht op Rabins kantoor op de uitslag zitten wachten.

Diplomaten zeiden dat over de operatie van tevoren geen contact of samenwerking met buitenlandse regeringen was geweest, maar dat deze wel snel van de uitslag op de hoogte waren gebracht en dat zij hun voldoening daarover hadden uitgesproken.

Bij het weerzien tussen de geredde gijzelaars en hun familieleden deden zich ontroerende taferelen voor. De militaire politie kon de grote menigte slechts met moeite in bedwang houden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Israëliërs bevrijden bedreigde landgenoten

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken