Bekijk het origineel

Illegalen mogen in beroep gaan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Illegalen mogen in beroep gaan

Zeevalking over buitenlandse werknemers

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Buitenlandse werknemers, die uit ons land worden uitgewezen, omdat zij als „illegaal" worden beschouwd, kunnen tegen deze uitwijzing in beroep gaan. Hangende dit beroep mogen zij in Nederland blijven. Dit heeft dr. H. Fiolet, secretaris-generaal van de Raad van kerken, donderdag desgevraagd meegedeeld. Dr. Fiolet heeft deze toezegging gekregen van staatssecretaris Zeevalking van Justitie.

De Raad van kerken heeft in het begin van dit jaar contact gehad met de staatssecretaris naar aanleiding van de actie van 182 Marokkanen in kerken in Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Hierbij drong de raad erop aan, de „illegalen" niet als groep uit te wijzen, maar hun geval individueel te bekijken, waarbij ook de humanitaire en politieke achtergronden een rol zouden spelen. Staatssecretaris Zeevalking had dit aan de delegatie van de Raad van kerken toegezegd in januari.

Naar aanleiding van een brief van de staatssecretaris van de vaste kamercommissie heeft dr. Fiolet nogmaals contact gezocht met de staatssecretaris met de vraag of de gedane toezeggingen gehandhaafd werden. Staatssecretaris Zeevalking heeft daarop laten weten, dat hij, zoals toegezegd, elk geval individueel zal bezien, dat ieder recht heeft op juridische bijstand en dat tegen een eventuele uitwijzing beroep kan worden aangetekend. Hangende dit beroep mogen de buitenlanders in Nederland blijven, hetgeen een uitzondering is op de regel, die gemaakt is met het oog op eventuele moeilijkheden die mensen kunnen krijgen als zij in eigen land terugkeren. Het beroep kan in sommige igevallen anderhalf jaar in beslag nemen.

Staatssecretaris Zeevalking heeft dr. Fiolet erop gewezen, dat hij geen uitzondering kan maken voor de 182 Marokkanen, die aktie hebben gevoerd, door hen toe te zeggen, dat zij in Nederland kunnen blijven. Dit zou lijken op een „generaal pardon", dat door de kamer is afgewezen.

De staatssecretaris heeft aan dr. Fiolet laten weten, dat er op het ogenblik ongeveer duizend buitenlandse werknemers zijn, die moeilijkheden hebben met het krijgen van een verblijfsvergunning. De meeste van hen kunnen, aldus dr. Fiolet, van hun werknemers geen bewijs krijgen, dat zij in Nederland hebben gewerkt, omdat de werkgever voor hen geen loonbelasting en sociale lasten heeft betaald.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Illegalen mogen in beroep gaan

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken