Bekijk het origineel

Ministerraad keurt wetsontwerpen goed

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ministerraad keurt wetsontwerpen goed

Voorzieningen gezondheidszorg

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Twee wetsontwerpen die door staatssecretaris Hendriks waren voorbereid zijn vrijdag door de ministerraad goedgekeurd. Het zijn de wet gezondlieidszorgvoorzieningen en de wet gezondheidszorgtarieven. Deze ontwerpen worden nu voor advies toegezonden aan de Raad van State.

Het wetsontwerp gezondheidszorgvoorzieningen bouwt voort op de door de staatssecretaris in 1974 ingediende structuurnota gezondheidszorg die vorig jaar in het parlement is behandeld. Deze wet legt de basis om een samenhangend en sluitend stelsel van voorzieningen voor gezondheidszorg tot stand te brengen. Om dit te bereiken worden regels gesteld over de aard, spreiding, kwaliteit en samenhang van het aanbod aan medische diensten. De gebruikers zullen rechtstreeks bij het beleid worden betrokken, zowel landelijk als lokaal en regionaal. Voorts wordt in het ontwerp de basis gelegd voor een patiëntenrecht. Het wetsontwerp legt het accent op regionalisatie. Op basis van landelijke richtlijnen en normen zullen de provinciale besturen plannen vaststellen voor de instellingen voor gezondheidszorg die een regionaal karakter hebben.

Structuurnota

Ook het ontwerp wet gezondheidszorgtarieven sluit aan bij de structuurnota. Daaruit blijkt dat de in de gezondheidszorg geldende tarief- en honoreringssystemen weinig overzichtelijk sterk verbrokkeld en nauwelijks samenhangend zijn. Het ontwerp legt de basis voor stroomlijning, uniformering en onderlinge afstemming van de tarief- en honoreringssystemen van de instellingen en individuele beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg. Het ontwerp bevat een regeling voor het goedkeuren en vaststellen van alle tarieven, honoraria, budgetten en vergoedingen voor de instellingen en individuele beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg.

Premier Den Uyl zei tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat laatstgenoemd ontwerp met gerote spoed is ingediend omdat een belangrijk deel van de besparingen in het kader van de bezuinigingsoperatie van de regering gezocht is in de tarieven en honoraria in de gezondheidszorg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Ministerraad keurt wetsontwerpen goed

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken