Bekijk het origineel

Goodrich nog geen akkoord met regering

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Goodrich nog geen akkoord met regering

Geen uiterste datum 19 juli

3 minuten leestijd

DEN HAAG — De directie van Goodrich Europe heeft minister Lubbers van Economische zaleen laten weten, dat 19 juli a.s. niet de uiterste datum is, waarop de Nederlandse regering overeenstemming moet hebben bereikt met Goodrich Amerika over de toekomst van Vredestein, de Nederlandse tak van het Goodrich-concern.

De voorzitter van de vaste Tweede-kamercommissie voor Economische zaken, K. Wierenga (PvdA) heeft dit maandag meegedeeld na afloop van het overleg van de kamercommissies van Economische en van Sociale zaken met minister Lubbers.

Ultimatum

Op 19 juli vergadert de Raad van bestuur van Goodrich Amerika. Die zou op die datum weliswaar graag een beslissing nemen over Vredestein, maar deze wens heeft niet de vorm van een ultimatum aan de Nederlandse regering. Goodrich heeft wel gedreigd dat zij zich uit Europa zal terugtrekken als er niet op korte termijn overeenstemming wordt bereikt met de Nederlandse regering. Voor Vredestein is hierbij de werkgelegenheid van een kleine 5000 mensen in het geding. Topfunctionarissen van het ministerie van Economische zaken gaan woensdag en donderdag a.s. in de VS met Goodrich onderhandelen. Twee ambtenaren van het ministerie zijn maandag naar de VS vertrokken om voorbereidend werk te doen. Dinsdag gaat ook de directeur-generaal voor de industrie van het ministerie, de heer Molkenboer.

Verantwoordelijk
Minister Lubbers meent dat Goodrich zijn handen niet volledig van Vredestein zal mogen aftrekken. Goodrich dient voor een stuk verantwoordelijk te blijven. Dat is ook de mening van de kamercommissies, aldus de heer Wierenga. Het volledig terugtrekken van Goodrich zou betekenen, dat het bedrijf zich ook volledig aan zijn financiële verplichtingen zou onttrekken. Daar kan de Nederlandse regering niet mee akkoord gaan.

Gedacht wordt thans aan een driedeling van het aandelenpakket, dat op dit moment volledig in handen is van Goodrich. In deze constructie zou Goodrich eenderde behouden, de Nederlandse staat eenderde voor zijn rekening nemen en zou een derde partner de rest overnemen. Wie de derde partner moet worden is nog niet bekend. Tijdens het overleg van de kamercommissies met minister Lubbers is de naam DSM gevallen, maar dit bedrijf wil er in de huidige situatie volgens de minister niet instappen. In noodgevallen zou het echter een van de gegadigden kunnen worden.

Volgens de voorzitter van de commissie voor Sociale zaken, de KVP-er Hermsen, heeft de minister er nog wel vertrouwen in dat het overleg met Goodrich in Amerika kan slagen. Het feit dat men wil praten betekent, dat men een compromis niet uitsluit. Wierenga sloot het niet uit, dat de kamercommissies, die voor het gesprek met Lubbers het zomerreces onderbraken, nog een keer bijeenkomen, als meer duidelijkheid zal zijn ontstaan over de houding van Goodrich. Na het gesprek in Amerika zullen ook de vakbonden worden geraadpleegd.

CNV

„Goodrich kan alle kanten uit. Eerst de zaak in paniek brengen, dan een stapje terug en vervolgens weer een stapje vooruit". Zo reageerde bestuurder S. Weidenaar van de industriebond CNV maandag op de mededelingen van de heer Wierenga.

Volgens hem zit de Nederlandse regering vrijwel „in de boot" ze kan, gezien de werkgelegenheidsproblematiek, de zaak niet laten vallen, maar het lijkt ook onmogelijk om een derde industriële partner te vinden. „Het „noodgeval" waarin wellicht toch een beroep op DSM moet worden gedaan, komt naar zijn mening steeds dichterbij.

In ieder geval hoopt de heer Weidenaar van harte, dat Goodrich geen eigenaar van de meerderheid van de aandelen blijft: „Dan kunnen ze straks iedereen commanderen, dan kunnen ze eisen stellen, dan duurt de lijdensweg nog langer". Hij hoopt ook, dat de onderhandelingen van de ambtenaren van het ministerie in de VS deze week iets concreets zullen opleveren, omdat de werknemers bij Vredestein nu al vijf jaar in onzekerheid leven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Goodrich nog geen akkoord met regering

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken