Bekijk het origineel

Tot het uiterste gaan voor eenheid in EEG

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tot het uiterste gaan voor eenheid in EEG

Van der Stoel in Straatsburg:

3 minuten leestijd

STRAATSBURG — Het sterker en groter worden van de rol en de betekenis van de nationale lidstaat noemde minister Van der Stoel vanmiddag in een rede voor het Europese parlement een van de belangrijkste oorzaken van de „vermolming van binnenuit". De bewindsman, die thans voorzitter is van de ministerraad van de EEG, zei het doel van het Nederlandse voorzitterschap te willen omschrijven met „bezinning, herstel en voorbereiding".

Mr. Van der Stoel noemde als mede-oorzaak van die vermolming der EEG het onvoldoende besef van de gevaren die West-Europa bedreigen, „indien wij ons op het internationale vlak niet met voldoende gezag en overtuigingskracht kunnen manifesteren". De rechtstreekse verkiezing van de leden van het Europese parlement zal naar men mag hopen, aldus de minister, een 'werzaam middel kunnen zijn om de gemeenschappen te herstellen en nieuw leven in te blazen.

Sprak men in het begin van de jaren zeventig in de EEG nog over„voltooing, „voltooiing, en verdieping", thans wordt de situatie gekenmerkt door „stagnatie, achteruitgang en ontvluchting", aldus minister Van der Stoel. Stagnatie is ingetreden op het terrein van de opbouw van de gemeenschappelijke markt, „de machinerie draait nog wel, maar blijkt steriel en vruchteloos te zijn. De achteruitgang, desintegratie, aantasting van communautaire verwevenheden", kortom ontbindingsverschijnselen worden dagelijks beter merkbaar.

Ontvluchting

Zonder de conferentie van Porto Rico, waaraan de vier grote EEG-landen hebben deelgenomen, met zoveel woorden te noemen, hekelde minister Van der Stoel „de ontvluchting" het „heil zoeken buiten de gemeenschappen in een poging om de problemen op te lossen".

„Ook in het recente verleden hebben zich ontwikkelingen voorgedaan die onze communautaire samenhang in twijfel hebben getrokken en die zo moeilijk definieerbare, maar essentiële vertrouwensrelatie tussen de lidstaten ernstig op de proef hebben gesteld". Het is een van de meest urgente taken van het Nederlandse voorzitterschap om overeenstemming te bbevorderen over gedragslijnen „die in de toekomst de rol en de functie van de Europese gemeenschappen absoluut veilig zullen stellen. Als wij, gezamenlijk, het niet eens zouden kunnen worden over de noodzaak om de communautaire regels onverkort toe te passen en over de vorm en het gewicht die aan de vertegenwoordiging van de gemeenschap moeten worden gegeven in voorkomende gevallen, n.l. wanneer op internationale conferenties de communautaire belangen in het geding zijn, dan ziet het er voor de toekomst van de Europese integratie, vrees ik, wel zeer somber uit", zo zei de voorzitter.

Eigen inzichten

Zonder het „uit de boot vallen" van sommige grotere EEG-landen of het Nederlandse optreden in Nairobi, met name te noemen, verklaarde mr. Van der Stoel dat „elk van de lidstaten onderwerpen kent ten aanzien waarvan bijzondere waarde wordt gehecht aan eigen inzichten en eigen accenten". Nederland „laat zich in dit opzicht vergeleken bij anderen, ook niet onbetuigd.

Deze bijzondere voorkeuren kunnen zeer legitiem zijn en in het proces van onderlinge afstemming der standpunten dient er mee rekening te worden gehouden", maar men moet „tot het uiterste gaan", in de pogingen om het wel eens te worden, omdat gescheiden optrekken in gevallen waar gemeenschappelijke belangen op het spel staan betekent dat men zichzelf en de gemeenschap schade toebrengt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Tot het uiterste gaan voor eenheid in EEG

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken