Bekijk het origineel

Van der Stoel was echt wel blij

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Van der Stoel was echt wel blij

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Minister Van der Stoel (Buitenlandse Zaken) heeft woensdag in antwoord op vragen van ARP-fractievoorzitter Aantjes, erop gewezen dat hij al op 4 juli tegenover de ambassadeur van Israël de vreugde van de regering heeft geuit over het feit dat de overgrote meerderheid van de gijzelaars in Entebbe ongedeerd de vrijheid had hervonden.

Daarnaast, aldus minister Van der Stoel, betreurt de regering het dat deze bevrijding toch zoveel slachtoffere heeft gevergd. De bewindsman herhaalt in zijn antwoord verder zijn al eerder gegeven standpunt, dat de actie van Israël alleen kan worden gerechtvaardigd door een noodsituatie. Er zijn ongetwijfeld ernstige aanwijzingen dat van zulk een noodsituatie sprake was, meent hij. Hij wijst erop, dat de Nederlandse regering niet over alle informaties beschikt die nodig zijn om een oordeel te vormen over de vraag of alle mogelijkheden waren uitgeput om een vreedzame oplossing op aanvaardbare voorwaarden te bereiken.

De minister geeft verder als zijn oordeel dat de veiligheid en bestaanszekerheid, zowel van Israël als van iedere andere staat, slechts gegarandeerd kunnen worden, indien alle staten in het Midden-Oosten en daarbuiten, de regels van het volkenrecht eerbiedigen en op deze wijze de internationale rechtsorde verwezenlijken waarvoor, aldus de heer Van der Stoel, met name Nederland steeds zo krachtig heeft gepleit. De minister schrijft dat de regering uit de gebeurtenissen in Entebbe opnieuw de conclusie trekt dat het uiterste moet worden gedaan om dergelijke terroristische acties in de toekomst te voorkomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Van der Stoel was echt wel blij

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken