Bekijk het origineel

Zware bosbranden op de Veluwe

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zware bosbranden op de Veluwe

3 minuten leestijd

(Van een onzer verslaggevers)ARNHEM — Een bataljon militairen (600 man), twaalf autospuiten en vier tankschuivers zijn vannacht paraat gehouden om in actie te kunnen komen bij eventuele calamiteiten, na de grote bos- en heidebrand, welke gisteren 400 ha bos en heide in de omgeving van Arnhem totaal heeft verwoest.

Huizenhoge vlammen joegen woensdagmiddag door het fraaie natuurgebied bij Deelen en Schaarsbergen in de omgeving van de Gelderse hoofdstad. Een gebied van 400 ha werd door het vuur aangetast, waarbij o.m. de gebouwen van het vliegkamp Deelen en enkele campings gevaar liepen.

De brand, die omstreeks elf uur was ontstaan in het park De Veluwezoom in de gemeente Roozendaal, greep snel om zich heen, zodat groot materieel werd ingezet om het doorvretende vuur te bestrijden. Uit tal van gemeenten, o.m. van Arnhem, Apeldoorn, Rheden, Doesburg e.a. namen brandweerkorpsen aan de blussing deel, terwijl eveneens militairen van land- en luchtmacht werden ingeschakeld.

Het vuur woedde in een gebied langs de weg Arnhem-Apeldoom over een lengte van 1 km, waarom direct deze weg werd afgesloten voor alle verkeer, dat werd omgeleid via Dieren. De zuidgrens van de brand liep op ongeveer een kilometer afstand van rijksweg 12 (Utrecht-Arnhem), doch op sommige pwatsen was het vuur deze weg tot circa 500 m genaderd.

In het bedreigde gebied liggen twee campings, nl. „Arnhem" en „Hoge Veluwe", via geluidswagens en de radio werden de kampeerders opgeroepen de terreinen te verlaten. Wie geen eigen vervoer had, werd door autobussen van het Gemeentelijk vervoerbedrijf te Arnhem naar de grote Rijnhal gebracht, waar de campingbewoners werden opgevangen en waar het Leger des Heils voor verfrissingen zorgde. Het „Leger" deed dit ook voor de blussers op diverse plaatsen. Tegen de avond konden de vakantiegangers weer naar de campings terugkeren.

Deelen

Het vliegkamp Deelen liep aanvankelijk gevaar op, doch door de draaiende wind werden de gebouwen, die over het terrein verspreid liggen, gespaard. De militairen van het kamp namen direct aan de bestrijding van het vuur deel, terwijl ook andere garnizoenen, o.m. Nijmegen en Ede, manschappen leverden zodat in totaal omgeveer 3.000 militairen aan de bestrijding van het dikwijls hoog oplaaiende vuur meewerkten.

"Gelukkig"

Een „gelukkige omstandigheid", zo vertelde burgemeester Roeien van Arnhem gisteravond op een persconferentie, was dat de brand woedde in de nabijheid van legerplaatsen, waardoor de brandweer de beschikking had over veel water. Zonder dit en zonder de mankrachten en materieel was de brandramp niet te overzien geweest. Bij de wateraanvoer werd ook een druk gebruik gemaakt van particuliere tankwagens, o.m. van Coberco-melkfabrieken.

(Zie ook pagina 7)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Zware bosbranden op de Veluwe

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken