Bekijk het origineel

Europese commssie gaat melkoverschot te lijf

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Europese commssie gaat melkoverschot te lijf

Meer dan miljoen koeien moeten verdwijnen

3 minuten leestijd

LUXEMBURG — De Europese commissie heeft een driejarenplan opgesteld om een einde te maken aan de structurele zuiveloverschotten in de Europese gemeenschap. Landbouwcommissaris ir. Pierre Lardinois kondigde woensdag in het Europese parlement een reeks van maatregelen aan waardoor de produktie met tien procent moet zakken. Daartoe zullen 1,25 miljoen koeien in de negen landen van de gemeenschap uit de produktie moeten worden genomen.

Voor deze forse ingreep heeft de Europese commissie een aantal maatregelen voorgesteld. Zo zal de niet-afleveringspremie voor melk verhoogd worden. Hiermee verwacht men te bereiken dat de boeren gestimuleerd worden op te houden met de produktie. Deze premies zullen een looptijd hebben van vijf jaar. Voor de eerste vijftigduizend liter krijgen de boeren een hogere premie dan voor de volgende vijftig tot hondervijftig duizend liter.

Andere voorstellen zijn het afschaffen van alle nationale en gemeenschappelijke steun, die de melkproduktie stimuleert. „Dat zal nogal wat moeilijkheden geven", aldus Lardinois omdat dit diep gaat insnijden.

Medeverantwoordelijk

Bovendien komt de financiële medeverantwoordelijkheid van alle zuivelproducenten, groot zowel als klein, in het zuiveloverschot. Men dacht aanvankelijk aan een percentage van drie a vijf, maar volgens Lardinois kan dit percentage variabel worden. Dit is een zaak zo stelde hij, die rechtstreeks het inkomen van de zuivelproducent raakt. Nu met de droogte is het een uiterst ongelukkig moment. Daarom zal de hoogte van de heffing en het moment waarop dit ingaat op zijn vroegst in september worden vastgesteld, aldus Lardinois.

Ook zal men de afzetmogelijkheden van de zuivel vergroten zowel binnen de gemeenschap als daarbuiten. Er komt een heffing op plantaardige oliën en vetten, zoals dat ook gebeurt met de boter. Deze maatregel zal niet-discriminerend zijn en volledig in overeenstemming met de Gatt-regels, aldus Lardinois.

Er is een verschil met de boterheffing. De heffing op de oliën en vette blijft in handen van de lidstaten en wordt geen gemeenschapsgeld. Niettemin wil de Europese commissie dat deze bedragen aangewend zullen worden ter stimulering van de voedselproduktie in de derde wereld en voor voedselhulp. Op vragen van de Nederlandse parlementariërs Laban (SOC) en De Koning (CD) verzekerde ir. Lardinois dat het niet betekent dat de margarine hierdoor bijzonder duur zal worden. De margarine zal iets duurder worden maar waarschijnlijk zal men het verschil nauwelijks merken.

Verder is de Europese commissie van plan de afvloeiingsregeling voor oudere landbouwers te verbet,eren en extra bij te springen bij de bestrijding van veeziekten zoals tbc.

Niet gemakkelijk

Ir. Lardinois noemde het in het Europees parlement geen gemakkelijk programma (dat overigens nog voorgelegd moet worden aan de ministers van Landbouw. Het is geen actie om het afslachten te bevorderen, zo beklemtoonde hij. Het gaat om heel iets anders. Het structurele zuivelverschot. Door de nu heersende droogte zal het zeker hard aankomen. De verwachting is dat het driejarenplan pas begin volgend jaar van kracht gaat worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Europese commssie gaat melkoverschot te lijf

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken