Bekijk het origineel

Geen „import

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Geen „import" meer in Gelderse dorpjes

Vergunning tot bewoning nodig

3 minuten leestijd

ARNHEM — Verschillende Gelderse gemeenten, vooral die op de Veluwe, en het provinciebestuur zien met lede ogen toe hoe de kleine dorpjes in Gelderland meer en meer worden bewoond door „buitenlanders". Vooral randstedelingen en bewoners van de grote Gelderse plaatsen trekken graag naar een klein dorpje op de Veluwe en kopen vaak tegen hoge prijzen huizen op. Daarmee wordt het karakter van deze kleine kernen aangetast. Daar wil men iets tegen doen.

De provincie heeft nu een modelverordening ontworpen waarmee de besturen van de kleine kernen een instrument in handen krijgen om de beschikbare woningen bij voorkeur ten goede te laten komen aan de eigen bevolking.

Gedeputeerde voor ruimtelijke ordening, mr. O. W. A. baron Van Verschuer lichtte donderdag toe dat de kleine kernen niet of nauwelijks meer mogen groeien. Daarom zullen de gemeentebesturen regelend moeten optreden bij de bezetting van de huizen die vrijkomen of nog nieuw worden gebouwd. De bestaande regelingen schieten echter te kort om niet-gebondenen te weren.

De belangstelling voor de huizen is groot en de woonruimte schaars. Het is een situatie die zich doorgaans oplost via het prijsmechanisme. De hoogste bieder wint, of liever woont. In hoeverre mensen in aanmerking konten voor een woning in een kleine kern, kan echter niet simpel afhankelijk worden gesteld van een financiële draagkracht, aldus een toelichting op de verordening.

In de modelverordening, die voor commentaar naar de Gelderse gemeenten is gestuurd, wordt aan de uitwerking van het begrip „eigen bevolking" een taak weggelegd voor de betrokken gemeenten. In het algemeen wordt onder de eigen bevolking, die in de dorpjes mag gaan wonen, verstaan de groep van economisch gebondenen, die door hun beroep ter plaatse moet wonen, en de dorpsgebondenen, dat zijn de mensen die van oudsher in of om de kern hebben gewoond of er zijn opgegroeid.

Regeling

De ontworpen vestigingsregeling, waarnaar sommige Veluwse gemeenten al reikhalzend uitzien, houdt in dat bij alle vrijkomende woningen een vergunning tot bewoning nodig is. Volgens mr. Van Verschuer kan daardoor wellicht ook een halt worden toegeroepen aan de speculatieve aankoop van vrijkomende huizen. De regeling voorziet ook in een schadevergoedingsregeling. Het kan voorkomen dat een verkoper een huis moeilijk kan verkopen door de bepaling dat alleen mag worden verkocht aan de eigen bevolking. De gemeenteraad zou een tegemoetkoming in de schade kunnen vaststellen, wanneer een werkelijke schade kan worden aangetoond. De heer Van Verschuer verwacht overigens dat dergelijke uitkeringen sporadisch kunnen blijven. Door de regeling zullen naar zijn mening de prijzen van de huizen, die soms exorbitant hoog zijn, tot normale proporties kunnen worden teruggebracht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Geen „import

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken