Bekijk het origineel

Let op coloradokevers

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Let op coloradokevers

2 minuten leestijd

DËN HAAG — Het warme weer van de laatste weken is er de oorzaak van dat de coloradokever zich in het noorden, oosten en zuiden van ons land sneller heeft ontwikkeld dan gebruikelijk. In het westen komt de kever niet voor, in het midden van ons land nauwelijks.

Bij de Plantenziektekundige dienst maakt men zich niet ongerust want men heeft de indruk dat de larven van de coloradokever weinig te eten zullen hebben, omdat de aardappelplanten, ook al door het weer van de laatste tijd, er niet al te best bijstaan.

Voor wie dat nog niet heeft gedaan is het de hoogste tijd de coloradokever te bestrijden. Vooral volkstuinders weten lang niet allemaal dat er behalve een meldingsplicht, ook een bestrijdingsplicht bestaat in het geval men coloradokevers aantreft. Volkstuinders kunnen volgens de woordvoerder van de Plantenziektekundige dienst het best het bestrijdingsmiddel Undeen gebruiken. Dit is in kleinverpakking verkrijgbaar en het is minder giftig dan de middelen die de „beroepslandbouwer" gebruikt voor de bestrijding van de coloradokever.

De coloradokever heeft de vorm van een lieveheersbeestje, maar hij is groter van omvang: negen tot elf millimeter. Hij heeft overlangse zwarte strepen over het gele dekschild. Kop en halsschild zijn oranje met zwarte vlekken. De onderkant van het lichaam van de coloradokever is zwart. De eieren van de kever liggen met twintig tot zestig tegelijk onder het blad van de aardappelplant. De larven zijn, wanneer ze uit het ei zijn gekomen, vleeskleurig. Ze voeden zich met aardappelloof.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Let op coloradokevers

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken