Bekijk het origineel

Zuid-Afrika poogt onrust negerwijken weg te nemen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zuid-Afrika poogt onrust negerwijken weg te nemen

Soweto krijgt eindelijk electriciteitsnet

4 minuten leestijd

JOHANNESBURG — De blanke autoriteiten lijken nu snel pogingen in het werk të stellen om de onrust in de negerwijken die vorige maand tot een heftige uitbarsting kwam, weg te nemen.

Het Zuidafrikaanse kabinet heeft naar vrijdag bekend geworden is zijn toestemming gegeven voor het aanleggen van electriciteit in alle huizen in de zwarte wijk van Soweto, waar de rellen van vorige maand, die tenminste 176 slachtoffers eisten, uitbraken. Deze beslissing volgt op een bekendmaking, die vorige week werd gedaan en waarin stond dat de eis van het gebruik van het op het Nederlands gebaseerde Afrikaans op negerscholen, werd ingetrokken. De studenten geven de voorkeur aan Engels. Het gebruik van de Afrikaanse taal op negerscholen wordt op het moment algemeen beschouwd als de oorzaak van het studentenprotest in Soweto, dat oversloeg naar de aparte negerwijken rond Johannesburg en de hoofdstad Pretoria.

Geen voorzieningen

Het schrijnende gebrek aan openbare voorzieningen, waaronder electriciteit, in Soweto, waar meer dan een miljoen zwarten wonen, wordt algemeen beschouwd als de voornaamste oorzaak van de onrust onder de negers. Slechts een derde van de 100.000 woningen in Soweto heeft electriciteit, zodat het merendeel van de zwarten het moet stellen zonder de meest elementaire voorzieningen. Zelfs straatverlichting ontbreekt er, wat niet bepaald een gunstige invloed heeft op het toch al grote aantal misdaden.

De beslissing van de regering om Soweto te elektrificeren en niet langer de eis van het verplichte gebruik van het Afrikaans te stellen, lijken belangrijke concessies aan de zwarte stedelingen in Zuid-Afrika, waar 1 miljoen blanken het geheel voor het zeggen hebben en de 18 miljoen zwarten niet eens stemrecht bezitten.

Voorgeschiedenis

Bantoebestuurder Mulder zei dat de discussie over de electrificatie van Soweto vorige week in het kabinet is gevoerd. Vooraanstaande financiers hebben aan die besprekingen eveneens deelgenomen. ,,Er hoeven nu alleen nog maar een aantal financiële zaken geregeld te worden. Waarschijnlijk is de zaak in augustus rond", zei Mulder. Vooral het gebrek aan financiële middelen heeft de bestuursraad van Soweto dwarsgezeten bij het nemen van een beslissing over het aanleggen van electriciteit. De kwestie heeft vijf jaar op de agenda van de raad gestaan. „Ik ben ervan overtuigd, dat we de aanleg binnen vijf tot zeven jaar kunnen voltooien. De electriciteitsvoorziening heeft een hoge prioriteit bij de raad", aldus Mulder.

Grieven

Recente onderzoekingen hebben aangetoond dat het ontbreken van straatverlichting en van electriciteit in de huizen de belangrijkste grieven zijn van de zwarten, zoals de Johannesburg Star vrijdag meldde. Verder zijn de zwarten er ontevreden over dat ze geen eigen huis kunnen kopen - zij moeten hun huizen in het ghetto huren - en dat ze maar weinig te zeggen hebben over zaken die betrekking hebben op hun eigen gemeenschap. Mulder kondigde aan, dat er nu, na de rellen, intensiever overleg zal komen tussen de zwarte en blanke leiders. Het is echter niet duidelijk of er nog verder toezeggingen zullen worden gedaan om de situatie van de zwarten die buiten de „thuislanden" wonen of in reservaten binnen „blank" Zuid Afrika, te verbeteren.

Taalkwestie

Over de taalkwestie zei de Afrikaanse minister van onderwijs van het Bantoe-gebied, M. C. Botha, dat de zwarten drie keuzemogelijkheden hebben. Ze kunnen Engels gebruiken als voertaal bij het onderwijs en als leervak Afrikaans nemen, of andersom en verder kunnen ze de twee talen in een verhouding van een op een gebruiken. De beslissing hierover moet worden genomen door de schoolhoofden die de aanwijzingen van hun schoolbesturen moeten opvolgen.

De zwarte leiders verwelkomden de maatregelen: „ik denk dat de Afrikaanse gemeenschap hierop zat te wachten" zei de burgemeester van Soweto, T. J. Makhaya. Manas Buthelezi, de voorzitter van de zwarte oudervereniging zei: „we zijn erg gelukkig met de maatregelen, maar het heeft wel lang geduurd". Ook de beslissing om elektriciteit in Soweto aan te leggen werd door de zwarten toegejuicht, maar „ze zullen pas applaudisseren als de eerste electriciteitspaal er eenmaal staat".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Zuid-Afrika poogt onrust negerwijken weg te nemen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken