Bekijk het origineel

Bij boer Stufken valt het nog wel mee

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bij boer Stufken valt het nog wel mee

,Jk heb gelukkig geen ligboxenstal"

5 minuten leestijd

De koelen van boer Stufken in Beekbergen hebben nog wel voldoende te grazen. Deze week zijn ze naar een stuk weiland overgebracht, dat vier weken geleden gemaaid is voor de hooivoorraad voor de komende winter. Normaal zou daar een overvloed van gras moeten staan, maar dat is nu niet zo. <br />

De droogte van de laatste weken heeft ervoor gezorgd, dat er misschien maar de helft gegroeid is dan normaal, maar de dieren kunnen toch weer even vooruit. De regen van zaterdag en zondag, enkele weken geleden, heeft toch wel een goede invloed gehad, hoewel het zeer warme weer, dat direct daarop volgde, de groei weer snel deed stagneren.

„Bovendien hebben wij het voordeel, dat we hoge en lage gronden hebben, zodat we zowel in een natte als in een droge tijd redelijk goed zitten", zegt Stufken. „Daardoor zijn we minder kwetsbaar. Natuurlijk hebben we totnogtoe minder hooi kunnen winnen. Op het weiland, dat de koeien nu verlaten hebben, zouden we in augustus weer moeten kunnen hooien, maar er groeit nu praktisch niets. Toch maak ik me niet al te grote zorgen, want ik heb nogal wat hooi overgehouden van vorig jaar. Een direct nadeel is natuurlijk, dat door de hitte de melkgift begint terug te lopen. Dat voel je direct in de portemonnaie.

Ligboxenstallen

Boer Stufken prijst zich gelukkig, dat zijn plannen van enkele jaren geleden om over te gaan op een ligboxenstal niet zijn doorgegaan. Met een ligboxenstal is men niet meer gebonden aan de hoeveelheid weiland waarover men beschikt, omdat de koeien dan geheel of gedeeltelijk binnen gevoerderd en gemolken worden. Dat betekent, dat hooi of ander veevoeder wat men zelf tekort komt, moet worden bijgekocht. De prijzen van deze produkten vliegen omhoog. De melkveehouders, die een ligboxenstal hebben aangeschaft zitten straks bijzonder moeilijk. Ze moeten hoge bedragen aan rente en aflossing neertellen, terwijl het veevoeder deze winter waarschijnlijk bijzonder duur zal zijn. Om nu vee te verkopen lijkt ook niet erg aan te bevelen. De prijzen zijn sterk gedaald, omdat geen enkele boer moed heeft om nu vee bij te kopen, terwijl ook de vleesconsumptie door het warme weer daalt.

Onnodig vindt Stufken het om nu al steunmaatregelen bij de regering te vragen. „In de eerste plaats kan het weer nog iedere dag veranderen, maar bovendien kan je nu nog niet beoordelen hoe groot de schade zal zijn. Bovendien ik ben een voorstander van het vrije ondernemerschap. Ik vind dat je niet altijd direct naar de regering moet lopen om je hand op te houden. Natuurlijk zien we de toekomst wel met zorg tegemoet. Vooral de watervoorziening van de dieren zou wel eens in de knel kunnen komen".

Als we naar buiten gaan om de koeien te bekijken wijst de boer ons op het weiland van één van zijn buren. „U kunt zien dat het in deze streek ook wel verschillend is. Bij de één is het nog redelijk, maar deze man bijvoorbeeld moet al kuilgras bijvoeren". Het lijkt inderdaad wel of in dit stuk weiland geen leven meer zit. De koeien happen gretig in het neergestrooide kuilgras.

Moeten we deze droogte zien als een oordeel? Stufken: „We zouden meer moeten leren, dat alles, ook regen en droogte, ons uit Zijn Vaderlijke hand toekomt. Alleen maar voorspoed is ook niet zo goed voor ons. We weten niet wat ons te wachten staat. Wat ons wordt gevraagd is enerzijds te doen wat onze hand vindt om te doen, terwijl we het anderzijds over moeten geven in de handen van Hem, Die het al regeert".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Bij boer Stufken valt het nog wel mee

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken