Bekijk het origineel

Handelsvoorrechten voor ontwikkelingslanden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Handelsvoorrechten voor ontwikkelingslanden

2 minuten leestijd

BRUSSEL — De Europese Commissie heeft een beroep gedaan op de negen lidstaten van de Europese Economische Gemeenschap (EEG) om volgend jaar meer produkten uit ontwikkelingslanden in de EEG toe te laten.

Op een persconferentie heeft de vice-voorzitter van de commissie, Christopher Soames, gezegd dat aan de negen zal worden voorgesteld om in 1977 voor 6,5 miljard rekeneenheden (ongeveer 22,1 miljard gulden) aan produkten toe te laten krachtens het Algemeen Preferentieel Systeem. Dit jaar mogen de ontwikkelingslanden voor 4,6 miljard rekeneenheden (circa 15,6 miljard gulden ) leveren.

Het Algemeen Preferentieel Systeem (APS) is in 1971 ingesteld om de invoer in de EEG van produkten uit ontwikkelingslanden een voorkeursbehandeling te kunnen geven. Het systeem biedt deze landen een verlaging van de invoerrechten gecombineerd niet een beperking van de in te voeren hoeveelheden. Meer dan honderd landen kunnen er gebruik van maken.

Indien de Europese ministerraad het voorstel van de Europese Commissie aanneemt, kunnen de ontwikkelingslanden volgend jaar voor 5,24 miljard rekeneenheden (17,8 miljard gulden) aan industrieprodukten uitvoeren naar de EEG. Verder mogen ze voor 1,24 rekeneenheden (4,2 miljard guldenaan landbouwprodukten leveren.

Het APS geldt niet voor ontwikkelingslanden in Afrika, het Caribische gebied en in de Stille Oceaan. Met deze zogenaamde ACP-landen heeft de EEG vorig jaar een apart verdrag inzake handel en hulpverlening gesloten, het verdrag van Lome.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Handelsvoorrechten voor ontwikkelingslanden

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken