Bekijk het origineel

LOOPBAAN HEINEMANN

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

LOOPBAAN HEINEMANN

3 minuten leestijd

<br />

Zoals wij reeds eerder meldden is woensdag oud-president Gustav Heinemann van West-Duitsland overleden. Heinemann was de eerste sociaaldemocratische bondspresident na de tweede wereldoorlog. Hij keerde zich voor de oorlog al snel tegen de Nazi-beweging. In 1969 werd hij tot president gekozen na drie jaar lang de functie van minister van justitie te hebben vervuld. In deze tijd wist hij verstrekkende wettelijke hervormingen door te voeren. Heinemann was de eerste Westduitse president na de tweede wereldoorlog, die welkom was voor een statiebezoek aan Nederland (1969), Denemarken (1969) en Noorwegen (1970). In overeenstemming met de „Ostpolitik" van de SDP-leider Brandt bracht hij in 1971 een staatsbezoek aan Roemenië, het eerste staatsbezoek van de bondspresident aan een land in het Sowjet-blok. Heinemann werd ook wel „de president van de gewone man" genoemd door zijn geringschattende houding tegenover de traditionele Westduitse autoriteits-zin en zijn ongedwongen wijze van omgaan met anderen. Toen hem eens gevraagd werd of hij van zijn land hield antwoordde hij: „ach, onzin. Ik hou niet van mijn land. Ik hou van mijn vrouw". Toen Hitler in 1983 aan de macht kwam sloot Heinemann zich aan bij een groepering binnen de protestantse kerk, die was opgericht om weerstand te bieden aan de Nazi-pogingen de kerk voor Hitler's karretje te spannen. Zijn actieve politieke carrière begon in 1946 toen de Britse militaire bezettingsautoriteiten hem benoemden tot burgemeester van Essen. In 1949 werd Heinemann, toen nog een conservatieve christen-democraat, door Konrad Adenauer benoemd tot minister van binnenlandse zaken in de eerste regering in Bonn.

Een jaar later nam hij ontslag en verliet hij de partij van Adenauer als protest tegen de Westduitse herbewapeningsplannen. Hij stichtte zijn eigen partij, de Liberale Duitse Volkspartij, maar deze werd vijf jaar later weer opgeheven. Vervolgens sloot Heinemann zich aan bij de sociaaldemocratische partij.

is

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

LOOPBAAN HEINEMANN

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken