Bekijk het origineel

Boekbespreking

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Boekbespreking

2 minuten leestijd

<br />

„Eerst lammeren, dan schapen", door ds. Joh. van der Poel; uitgave G. J. van Horssen, Barneveld; 225 blz., prijs ƒ 28,50. Niet ieder verstaat de kunst om niet alleen veel, maar ook goed verzorgde boeken op de markt te brengen. Dat blijkt bij „Eerst lammeren, dan schapen". Het is betreurenswaardig dat bij een boek van deze prijs een inlegvel gevoegd moet worden waarin niet alleen zetfoutjes worden verbeterd, maar ook enkele geheel gecorrigeerde passages worden opgenomen. En dan nog maar correcties ,,voor zover het storende fouten zijn". Hoe ,,door een storing in de zetapparatuur na het corrigeren" nog letters en zinnen weg kunnen vallen is ons een raadsel.

Dit doet, aan de wezenlijke inhoud niets af. Recentelijk werd in de bespreking van een boekje dat diverse aspecten van de prediking behandelde betreurd dat men in de kringen van de geref. gezindte bij gebrek aan een deugdelijk exegetisch instrumentarium vervalt tot de stelregel: theologie is bekeringsbeschrijving. Daarin kenmerken zich dan vooral predikers van diverse kleinere geref. richtingen.

Welnu, ook het geschrift van de Oud Geref. predikant Van der Poel zou naar de maatstaven der homiletiek de toets der kritiek wellicht niet kunnen doorstaan. Als ds. Van der Poel echter over lammeren en schapen schrijft, in alle eenvoud maar met alle liefdevolle zorg van een bewogen hart, wie zal dan, die iets van zonde en genade weet kritiek hebben? Zoeen kan zeggen: dit is mijn leven. En hoewel men niet op valse grond weggestuurd wordt, ook onbekeerden worden hier liefdevol vermaand. Bij dit alles wordt noch gemoedelijkheid, noch bevinding, tot grond gemaakt van de zaligheid. Alleen Jezus Christus is de Fontein van het leven.

R.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 12 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Boekbespreking

Bekijk de hele uitgave van maandag 12 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken