Bekijk het origineel

Berlijnse wethouder van justitie stapt op

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Berlijnse wethouder van justitie stapt op

Na ontsnapping anarchisten

2 minuten leestijd

BERLIJN — De Westberlijnse wethouder van justitie, Oxfort, heeft zaterdag bekendgemaakt dat hij aan burgemeester Schiitz zijn ontslag aanbiedt naar aanleiding van de ontsnapping uit de gevangenis van vier vrouwelijke anarchisten op woensdag.

Oxfort zei dat hij niet wegging omdat hij voelde persoonlijk gefaald te hebben, maar omdat een „zo ongehoorde en politiek geladen gebeurtenis, politieke consequenties eist". De vier ontsnapte vrouwen waren leden van de Baader-Meinhofbeweging of de Beweging van de tweede juni.

De 47-jarige Oxfort, lid van de Vrije Democratische Partij die in coalitie met de Sociaal Democratische Partij van burgemeester Schütz West Berlijn bestuurt, heeft onder grote druk gestaan van de Christendemocratische oppositie die hem verwijten door zijn lakse veiligheidsbeleid de ontsnapping van Inge Viett, 32, Gabrielle Rollnick, 26, Juliane Plambeck, 24 en Monika Berberich mogelijk te hebben gemaakt. Oxfort vertelde tijdens een persconferentie dat hem zelf geen blaam treft voor de slechte veiligheidsvoorzieningen in de vrouwengevangenis, maar dat hij na de kapingsactie in Oeganda met de daaropvolgende Israëlische reddingsactie, en de komende nationale verkiezingen geen ander alternatief heeft dan te vertrekken.

Enkele uren voordat Oxfort zijn verklaring aflegde ontplofte er een bom in het ministerie van binnenlandse zaken van de deelstaat Beieren in München. Men neemt aan dat dit het werk is geweest van linkse terroristen. Twee personen zijn in verband met de bomaanslag gearresteerd. Er werd voor 40.000 mark schade aangericht, maar persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan. De autoriteiten hebben 10.000 mark beloning uitgeloofd voor inlichtingen over deze bomaanslag.

Klopjacht

Eerder deze week hebben de Westduitse autoriteiten hun jacht op de vier voortvluchtige vrouwelijke gevangenen uitgebreid met 10 personen. Voor ieder van hen is 50.000 mark uitgeloofd voor inlichtingen die leiden tot hun arrestatie. Op de lijst van de nu in totaal 14 gezochte personen komt onder meer de naam voor van de Venezolaanse terrorist Sanchez Ramirez, die ook bekend staat als „Carlos".

De vijf Westduitsers die vorig jaar uitgewisseld werden voor de Westberlijnse politicus Peter Lorenz en die toen naar Aden in Zuid Jemen zijn gevlogen komen ook op de lijst voor. Van de 14 gezochte personen zijn acht vrouwen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 12 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Berlijnse wethouder van justitie stapt op

Bekijk de hele uitgave van maandag 12 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken