Bekijk het origineel

Arabische Liga kan Libanon niet helpen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Arabische Liga kan Libanon niet helpen

Kadafy wil Syrië isoleren

3 minuten leestijd

CAIRO/BEIROET — De Arabische wereld is opnieuw niet in staat gebleken een oplossing te vinden voor de Libanese burgeroorlog. Gisteravond kwam de Arabische Liga niet verder dan de zoveelste oproep tot een staakt-het-vuren. Intussen riep de Libische leider Kadafy de Arabische landen op tot het verbreken van de diplomatieke betrekkingen met Syrië als protest tegen de ,,Syrische interventie" in Libanon.

Diverse resoluties werden van de tafel geveegd. Zelfs de oproep tot staakt-het-vuren had veel voeten in de aarde en was aanleiding tot grote verdeeldheid. Een ontwerp-resolutie was opgesteld door de ministers van buitenlandse zaken van Egypte, Syrië en Tunesië en vertegenwoordigers van Libanon en de Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO. Naar verluidt werd daarin de secretaris-generaal van de Arabische Liga, Machmoed Riad, gevraagd met de hulp van vertegenwoordigers van Syrië en van de PLO contact te onderhouden met de „betrokken partijen" teneinde de vrede in Libanon te herstellen. Riad maakte bezwaar tegen wat hij noemde de „vage terminologie" van de resolutie. Op dat moment besloten de ministers de bijeenkomst te schorsen en dinsdagmorgen verder te vergaderen.

Belofte

PLO-leider Arafat heeft de Arabische Liga maandagavond laten weten dat Syrië heeft beloofd zijn troepen in de komende 24 uur uit bepaalde plaatsen in Libanon terug te trekken. Terzelfdertijd verzocht hij de Arabische landen dringend de Palestijnen in Libanon te hulp te konien, met name wat betreft de levering van levensmiddelen en medicamenten. Van zijn kant heeft de Libische premier Jalloud, die al enige tijd tussen Syrië en de Palestijnen poogt te bemiddelen, de aandacht van de Arabische Liga gevraagd voor de „wanhopige" situatie waarin het Palestijnse verzet en de Libanese nationalistische krachten zich bevinden. In een boodschap aan Cairo verklaarde hij dat het Palestijnse verzet in de komende 48 uur dreigt te worden "verpletterd" als de bijeenkomst van de Arabische Liga niet spoedig doeltreffende maatregelen neemt.

Oproep Kadafy

Kolonel Moammar Kadafy heeft de Arabische landen opgeroepen hun ambassadeurs uit Damascus terug te roepen als blijk van protest tegen wat hij noemde de Syrische interventie in Libanon. De oproep was vervat in een telegram aan de conferentie van Arabische ministers van buitenlandse zaken. Genoemde kringen vestigden er de aandacht op dat het voorstel van de Libische leider om Syrië „te straffen" werd gedaan op hetzelfde moment dat zijn premier, Abdel Salem Jalloed, in Damascus is om te trachten de kloof die tussen Syrië en de Palestijnen is ontstaan te overbruggen.

In zijn telegram zegt Kadafy dat „het nu duidelijk is dat er een kruistocht wordt ondernomen tegen het Palestijnse verzet en de Libanese moslems en dat Syische troepen daarbij steun verlenen aan de rechtse christenen in Libanon, moslemgebieden beschieten en verhinderen dat zendingen voedsel en medicijnen de Libanese moslems en de Palestijnen bereiken".

Syrisch dreigement

De linkse moslem-leider Joemblatt heeft maandag gezegd dat Syrië heeft gedreigd dat zijn interventie-troepen Beiroet en Tripoli binnen zullen trekken als de Palestijnse guerrillastrijders en hun linkse Libanese bondgenoten het „Syrische initiatief" blijven afwijzen

Volgens onofficiële schattingen van ziekenhuizen en politie zijn bij de zware gevechten in de afgelopen 24 uur meer dan 200 personen om het leven gekomen. Op verschillende fronten rond een grote christelijke enclave hebben Palestijnen en linkse Libanezen de strijd aangebonden met de christenen.

Syrië gaat door met de beschietingen van Palestijnse guerrillabases in het noorden en oosten van Libanon, aldus het Palestijnse opperbevel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Arabische Liga kan Libanon niet helpen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken