Bekijk het origineel

Problemen bij natuurbescherming in Twente

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Problemen bij natuurbescherming in Twente

„Natuur kent geen grenzen"

5 minuten leestijd

APELDOORN — Natuur kent geen grenzen, geen locale, geen provinciale en ook geen internationale. Maar wie zorgt dan voor het onderhoud? Moet dit dan ook zonder grenzen geschieden en op internationaal niveau worden aangepakt? Dit is het probleem bij de natuurbescherming en natuurbehoud in de grensstreek Twente/Oost Gelderland en Nordrhein-Westfalen. <br />

Bij een onderzoek naar de verschillende bestuursvormen treden al direct de grote verschillen naar voren. Om een goede natuurbescherming te kunnen realiseren zullen er maatregelen getroffen moeten worden waarbij de overheid een grotere rol gaat innemen bij het opstellen van verordeningen. Waiweer dit tussen de verschillende gemeenten losvast gedaan wordt, dan kunnen er situaties optreden waarin het ene gemeentebestuur lijnrecht tegenover een andere gemeente kan staan.

Het betrokken gebied noemt men wel het Eurogebied omdat het natuurgebied zich gedjeeltelijk in Duitsland eivin Nederland bevindt. Daarom is er ook zo moeilijk tot èen overleg te koinen omdat het milieubeleid in Nederland geheel anders is als dat van Duitsland. Nederland tracht de natuurbescherming na te streven door het aankopen van bepaalde gebieden, zodat men gemakkelijk controle kan uitoefenen op de desbetreffende gronden. Aan Duitse zijde koopt men echter grond helemaal niet aan, men wil daar alleen door verschillende bepalingen en voorschriften het milieu beschermen.

Toch is er wel op bepaalde niveaus internationaal overleg. Dit heeft onder meer betrekking op de bodemgesteldheid, waterbeheersing, houtopstand, etc. Hierdoor kan men door uitwisseling van ervaringen profiteren van eikaars specialisatie.

Kosten

Ook op economisch gebied zijn er verschillen. Het ligt voor de hand dat bij het aankopen yan grond ten behoeve, van de natuurbescherming veel geld gemoeid is. Terwijl ook het beheer van deze gronden veel kosten met zich meebrengen. In Duitsland waar bijna geen natuurgebieden eigendom van de staat zijn is ook veel minder geld nodig bij de natuurbescherming. Hoewel men in Duitsland ook aan het Nederlandse systeem de voorkeur geeft, is het zo dat de beide regeringen nog lang niet tot overeenstemming gekomen zijn over dit punt.

Men kan de natuurgebieden onderscheiden in een 3-tal vormen, t.w.

a. Grensoverschrijdende gebieden,

b. Grensaanliggende gehieden.

c. Nabij de grens gelegen gebieden.

Uiteraard heeft in het betrokken gebied de eerste soort de voorrang. Met name de gebieden Ammelmoer Venn/Haaksbergerveen, Hündfelder Moor/Aamsveen. Als de plannen doorgaan zal hier een internationaal natuurgebied ontstaan, met wandel- en fietsroutes, waar in iedereen zich vrij kan bewegen zonder aan grensfaciliteiten te behoeven denken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Problemen bij natuurbescherming in Twente

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken