Bekijk het origineel

Olielanden helpen leed Libanon te verzachten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Olielanden helpen leed Libanon te verzachten

Arafat misschien naar Damascus

3 minuten leestijd

CAIRO/BEIROET — Zes Arabische olielanden zullen brandstof naar Libanon sturen als onderdeel van het streven van de Arabische Liga de gevolgen van de burgeroorlog te verzachten. Arabische staten zullen ook voedsel naar Libanon zendn en medische hulp voor de overvolle Libanese hospitalen wordt verleend via het internationale Rode Kruis op Cyprus.

De brandstof wordt verscheept vanuit Saoedi-Arabië, Irak, Koeweit, Libië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten, als onderdeel van de besluiten die dinsdagnacht door de Arabische ministers van buitenlandse zaken werden genomen aan het eind van een tweedaagse bijeenkomst in Caïro.

Het belangrijkste besluit van de ministers — te pogen een verzoening tot stand te brengen tussen de Syrische regering en de Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO — zal in hoge mate afhankelijk zijn van de goede wil van de twee partijen, waartussen de afgelopen maanden een diep gevoel van wederzijds wantrouwen is gegroeid. Berichten uit Libanon dat Syrische troepen zich terugtrekken vanuit stellingen rond de stad Sidon zouden de eerste tekenen kunnen zijn dat een dialoog mogelijk is. Maar het trieste record van mislukte akkoorden over het terugtrekken van troepen maant tot grote voorzichtigheid, met name ten aanzien van de motieven van Damascus tegenover de Palestijnen.

Naar Damascus

Uit linkse kringen in Beiroet werd woensdag vernomen dat PLO-leider Arafat vrijdag naar Damascus gaat, in het gezelschap van de Libische premier Abdel-salem Jalloud die als bemiddelaar tussen partijen optreedt.

Hij zou een ontmoeting tussen Arafat en de Syrische president Assad hebben geregeld. Het linkse avonblad Al-Yom meldde na terugkeer van Jalloud in Beiroet dat Palestijnse kringen een snelle verzoening met Syrië echter onmogelijk achten.

Terugtrekking

Syrië begon woensdag de langverwachte terugtrekking van de 4000 troepen uit posities in de heuvels rond de linkse stad Sidon, 40 km ten zuiden van Beiroet. Maar de gevechten rond de historische stad Baälbek in het oosten van Libanon duurden onverminderd voort. Een Palestijnse woordvoerder zei dat zijn leiders erop staan dat Syrië zich volledig uit Libanon terugtrekt alvorens vredesbesprekingen kunnen aanvangen. ,,Zij stoppen ermee ons uit te moorden en wij zullen praten", zei hij.

De bevelhebber van de Syrische brigade was woensdagochtend met zijn troepen al gevorderd tot Jezzine, 30 km ten oosten van Sidon. Het was echter niet duidelijk hoever hij van plan was oostwaarts terug te trekken. Palestijnse kringen zeiden niets te hebben vernomen van een Syrische terugtocht aan de andere fronten, waar de Syriërs, naar zeggen van de Palestijnen, rechtse troepen actief steun verlenen. Damascus heeft deze Palestijnse beschuldigingen steeds van de hand gewezen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Olielanden helpen leed Libanon te verzachten

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken